Profilaktyka będzie skuteczna, jeśli dobrze pozna się mechanizm powstawania paradontozy.
Chorobę wywołują najczęściej:
– Zaniedbania i niesystematyczne czyszczenie zębów – na szkliwie odkłada się nalot nazębny, który – jeśli nie jest usunięty w porę – twardnieje i zamienia się w kamień nazębny. Narastający kamień nazębny wciska się pomiędzy ząb i dziąsło i powoduje, że tkanki miękkie odsuwają się od uzębienia. Z powodu obniżenia się linii dziąseł odsłonięta zostaje wrażliwa na bodźce szyjka zębowa. Z odciągniętego dziąsła formują się tzw. kieszonki dziąsłowe – idealne magazyny resztek pokarmowych i rezerwuary dla bakterii chorobotwórczych oraz próchnicowych. Destrukcji ulega tkanka kostna szczęk.
– Nieprawidłowa technika mycia lub… przesadna gorliwość w szczotkowaniu zębów, które prowadzą do mechanicznych uszkodzeń dziąseł i innych tkanek otaczających zęby. Z czasem dochodzi do obniżenia linii dziąseł, powstania patologicznych kieszonek dziąsłowych oraz niszczenia kości szczęk.
Zęby niepodtrzymywane przez tkanki miękkie i przez kości zaczynają się chwiać, obracać i przesuwać. A z czasem wypadać. Bakterie bytujące w kieszonkach niszczą szkliwo zębów, a przy spadku odporności mogą przedostać się do krwiobiegu i wywołać zmiany miażdżycowe lub ogólne zakażenie ustroju.
Paradontozie zapobiegają:
– Systematyczna i prawidłowa higiena jamy ustnej, czyli codzienne szczotkowanie zębów minimum dwa razy dziennie: po śniadaniu i po ostatnim posiłku.
– Stosowanie miękkich szczoteczek do zębów, najlepiej ze sztucznego włosia, którego końcówki są zaokrąglone – dzięki temu podczas szczotkowania nie rani się dziąseł.
– Właściwa technika szczotkowania: szczoteczka powinna być ustawiona w stosunku do dziąseł pod kątem ok. 45 stopni. Powinno się wykonywać nią ruchy wymiatające, ZAWSZE skierowane od dziąsła ku zębom. Istotne jest, by nie ranić dziąseł podczas mycia zębów.
– Regularne wizyty kontrolne u dentysty – co pół roku, i wykonywanie okresowego oczyszczania uzębienia ze złogów oraz kamienia nazębnego.
– Leczenie wszelkich stanów zapalnych dziąseł i próchnicy zębów – to drugie wykonuje dentysta; na chore dziąsła można stosować płukanki ziołowe.
– Dieta przyjazna dziąsłom i zębom: trzeba unikać cukru, słodyczy, oblepiających zęby produktów spożywczych, chrupać surowe warzywa, jeść owoce.
– Zdrowy zgryz – zęby równo ułożone w szeregu można łatwo oczyszczać, tak samo szpary między nimi.
photoxpress.com
Jak często odwiedzacie stomatologa? Czy chodzicie na wizyty kontrolne czy tylko wtedy, gdy z zębami coś się dzieje?