Krochmal najczęściej używany jest do serwetek i do bielizny. Warto krochmalić, gdyż materiał jest zakonserwowany, nie wchłania wilgoci ani kurzu, a wszelkie zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia.

Kilka sprawdzonych przepisów na krochmal znajdziesz TUTAJ!

1. Serwetki

Serwetki krochmalimy w krochmalu z mąki ziemniaczanej. Suche serwetki zanurzamy w ciepłym krochmalu, a potem mokre prasujemy bądź rozciągamy na formie albo na jakimś płótnie. Kiedy serwetki zostawiamy na formie czy płótnie, to najlepszym wyjściem jest uformowanie pożądanego kształtu i przyczepienie ich szpilkami. Dzięki temu wyschną i będą miały dokładnie taki kształt, jaki chcemy. Zasada jest taka, że jeśli chcemy mieć bardzo sztywne serwetki, to przygotowujemy bardzo gęsty krochmal. Jeśli nie, to krochmal robimy rzadszy, zmniejszając jego stężenie poprzez dolanie wody. Zwykle używa się łyżkę krochmalu na litr wody. Ale w zależności od tego, czy chcemy mieć krochmal sztywny czy nie, to zwiększamy bądź zmniejszamy ilość wody bądź dosypujemy więcej suchego krochmalu.

2. Bielizna

Do krochmalenia bielizny najlepszy będzie rzadki krochmal. Najwygodniej używać krochmalu w rozpylaczu. Można do niego dodać ulubiony olejek zapachowy. Podczas prania bielizny spryskujemy ją krochmalem Bieliznę można także krochmalić poprzez zanurzanie jej w wystudzonym krochmalu. Potem trzeba taką bieliznę wydusić, odcisnąć z nadmiaru krochmalu, roztrzepać i wysuszyć.

3. Delikatne ubrania

Delikatne ubrania takie jak bluzki czy sukienki z tiulu czy szyfonu krochmalimy w mące ziemniaczanej (1 łyżeczka mąki na 1 litr wody).

4. Obrusy i pościel

Krochmal przygotowuje się z litra wody i łyżki maki ziemniaczanej. Należy je namoczyć, wycisnąć nadmiar wody, wysuszyć. Można też wyprasować, ale wtedy najlepiej zastąpić wodę mlekiem i jeszcze dodatkowo dosypać szczyptę soli. Materiał będzie miał ładny połysk, a stopa żelazka nie będzie przywierała.

5. Firany

Firany możemy krochmalić w krochmalu mieszanym (szklanka krochmalu z mąki ziemniaczanej + szklanka krochmalu ryżowego, po przestudzeniu + szklanka talku). Firany wymoczone w tym krochmalu i wysuszone zachowują świeżość przez dłuższy czas.

Do czego najczęściej stosujecie krochmal? Czy macie swój ulubiony przepis? Dajcie znać w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak często odkurzać, jaki odkurzacz wybrać, jak dobrze odkurzyć dom?
Następny artykułJak sadzić żywopłot?

Sabina Sosnowska – urodzona pedantka, fanka ładu i porządku. Pracowała jako asystentka w firmie kosmetycznej i asystent kierownictwa w firmie ogrodniczej. Studiuje zarządzanie. Kocha wieś i zdrowy tryb życia. W serwisie Spec.pl podpowiada jak prowadzić dom i propaguje wizerunek „nowoczesnej pani domu”, czyli house manager.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Sprzątam od dziecka. Choć to ciężka praca, nie uważam jej za przykry obowiązek,  wręcz przeciwnie, uwielbiam cały proces doprowadzania domu do porządku. Wiele osób śmieje się, że mam swoje ulubione sposoby składania ręczników, pościeli czy ubrań, a ja jestem z tego dumna. Czasami wyjmuję wszystko z szafy i układam od nowa tylko po to, aby z przyjemnością spoglądać na efekt.

Lubię gotować, a przede wszystkim jeść. Mieszkam na wsi, gdzie mam swój warzywnik, ogród, oczko ze złotymi rybkami oraz sad. Dzięki temu mogę przygotowywać różne pyszności (kompoty, przetwory i musy) i dzielić się nimi z najbliższymi.

Mogłoby się wydawać, że jestem nudną „kurą domową”. Nic z tych rzeczy. Prowadzę dość ciekawe i różnorodne życie. Studiuję, pracuję, bawię się. Współpracuję ze studencką gazetą, działam w kole naukowym, a nawet piszę książkę, bo obiecałam to mojej przyjaciółce. Moich przyjaciół uwielbiam i skoczyłabym za nimi w ogień.

Wśród moich koleżanek lansuję modę na bycie nowoczesną panią domu. Nowoczesną, czyli taką, która ma swoje sprawy (pracę, studia, itp.), która jest zorganizowana i zadbana, która rozdziela obowiązki, a nie próbuje być „siłaczką”, która po prostu z radością podchodzi do domowych spraw. I dba o to, aby mieć czas również dla siebie.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here