Krochmal najczęściej używany jest do serwetek i do bielizny. Warto krochmalić, gdyż materiał jest zakonserwowany, nie wchłania wilgoci ani kurzu, a wszelkie zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia.
Kilka sprawdzonych przepisów na krochmal znajdziesz TUTAJ!
1. Serwetki
Serwetki krochmalimy w krochmalu z mąki ziemniaczanej. Suche serwetki zanurzamy w ciepłym krochmalu, a potem mokre prasujemy bądź rozciągamy na formie albo na jakimś płótnie. Kiedy serwetki zostawiamy na formie czy płótnie, to najlepszym wyjściem jest uformowanie pożądanego kształtu i przyczepienie ich szpilkami. Dzięki temu wyschną i będą miały dokładnie taki kształt, jaki chcemy. Zasada jest taka, że jeśli chcemy mieć bardzo sztywne serwetki, to przygotowujemy bardzo gęsty krochmal. Jeśli nie, to krochmal robimy rzadszy, zmniejszając jego stężenie poprzez dolanie wody. Zwykle używa się łyżkę krochmalu na litr wody. Ale w zależności od tego, czy chcemy mieć krochmal sztywny czy nie, to zwiększamy bądź zmniejszamy ilość wody bądź dosypujemy więcej suchego krochmalu.
2. Bielizna
Do krochmalenia bielizny najlepszy będzie rzadki krochmal. Najwygodniej używać krochmalu w rozpylaczu. Można do niego dodać ulubiony olejek zapachowy. Podczas prania bielizny spryskujemy ją krochmalem Bieliznę można także krochmalić poprzez zanurzanie jej w wystudzonym krochmalu. Potem trzeba taką bieliznę wydusić, odcisnąć z nadmiaru krochmalu, roztrzepać i wysuszyć.
3. Delikatne ubrania
Delikatne ubrania takie jak bluzki czy sukienki z tiulu czy szyfonu krochmalimy w mące ziemniaczanej (1 łyżeczka mąki na 1 litr wody).
4. Obrusy i pościel
Krochmal przygotowuje się z litra wody i łyżki maki ziemniaczanej. Należy je namoczyć, wycisnąć nadmiar wody, wysuszyć. Można też wyprasować, ale wtedy najlepiej zastąpić wodę mlekiem i jeszcze dodatkowo dosypać szczyptę soli. Materiał będzie miał ładny połysk, a stopa żelazka nie będzie przywierała.
5. Firany
Firany możemy krochmalić w krochmalu mieszanym (szklanka krochmalu z mąki ziemniaczanej + szklanka krochmalu ryżowego, po przestudzeniu + szklanka talku). Firany wymoczone w tym krochmalu i wysuszone zachowują świeżość przez dłuższy czas.
Do czego najczęściej stosujecie krochmal? Czy macie swój ulubiony przepis? Dajcie znać w komentarzu.