Aby śmietana się nie zwarzyła po dodaniu do gorącej zupy, należy ją najpierw zahartować. W tym celu wlewamy do niej odrobinę gorącej zupy i mieszamy, a następnie łączymy z resztą zupy w garnku. Przed hartowaniem można też dolać do śmietany kilka kropel przyprawy do zup czy też dosypać potrawkę, zwaną popularnie vegetą.
– Hartowanie jest bardzo pomocne także w przypadku przyrządzania gorących sosów oraz innych potraw.
– Przed dolaniem śmietany do zupy można ją także posolić. Sól spowoduje, że śmietana się nie zwarzy.
– Przy dodawaniu śmietany ważne jest, aby miała ona podobną temperaturę jak przygotowywana zupa. Dlatego ważne jest dokładne wcześniejsze wymieszanie śmietany z zupą. Można wlać zupę do talerza. Po przestygnięciu trzeba dolać śmietaną – w takiej ilości, jaką chcemy dodać ogólnie do zupy. Potem należy dolać zupę, aż uzyska się bardzo rzadką mieszankę. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy do garnka. Ważna jest także temperatura gotowania – zupa nie może szybko się gotować, ale powoli, na małym ogniu.
Aby śmietana się nie zwarzyła, można ją także zagęścić mąką. Należy jednak pamiętać, że są to dodatkowe kalorie. Zamiast zagęszczania, można jeszcze spróbować ją rozrzedzić mlekiem i w takiej postaci wlać do zupy.
Uwaga!
Ewentualnie można dodać śmietanę sojową, ale najpierw trzeba ją lekko zaprawić kwaskiem cytrynowym. Prawdziwa śmietana przecież nie tylko zabiela, ale i zakwasza, dlatego dodanie kwasku jest w tym przypadku uzasadnione.
A jakie Wy macie sposoby na to, by nie dopuścić do zwarzenia się śmietany? Dajcie znać w komentarzu.