Brokuły są świetnym dodatkiem do mięs i sałatek. Istnieje wiele przepisów, dzięki którym można wyczarować różne „brokułowe” smakołyki.
Brokuły warto przyrządzać, bowiem są one doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, potasu i żelaza. Przy ich zakupie należy pamiętać, aby miały zwarte, świeże, zielone główki i miękkie, delikatne łodygi. Należy je przygotować szybko, najpóźniej dwa dni po zakupie. Po tym czasie nie będą już miały swoich wartości spożywczych.
Przygotowanie i gotowanie brokułów nie jest trudne, ale potrzebują one naszej uwagi. Łatwo jest bowiem rozgotować to warzywo, a wtedy nie jest ono już takie apetyczne.
Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak należy przygotować i ugotować brokuły.
1. Brokuły umyj pod bieżącą wodą.
2. Przełóż do miski.
3. Możesz gotować całe brokuły (układając w garnku różyczkami w dół w wodzie z dodatkiem soli) lub pokrojone (jak poniżej).
4. Rozdziel: odetnij różyczki od nóżki.
5. Duże różyczki przedziel na pół.
6. Cały czas przyglądaj się, czy pomiędzy różyczkami nie ma jakichś nieproszonych gości w postaci małych, zielonych gąsienic.
7. Od nóżek odetnij wszystkie różyczki.
8. Poobcinaj gałązki i je obierz, a następnie pokrój na małe kawałki.
Gotowanie:
W garnku: wlej pół garnka wody, dodaj sól, zagotuj, wrzuć brokuły, zagotuj. Brokuły są już gotowe. Dłuższe gotowanie sprawi, że brokuły zamienią się w krem.
Na parze: wlej do garnka trochę wody, połóż sitko, na sitku rozłóż brokuły, posól, gotuj 5 minut.
Uwaga!
– Jeżeli chcemy, aby brokuły zachowały swój piękny, zielony kolor, należy je gotować w wodzie słodko-słonej.
– Dla zachowania koloru można także dodać kilka kropel soku z cytryny.
– Aby zachować kolor brokułów, można dodać do wody odrobinę sody lub proszku do pieczenia.
Jakie są Wasze ulubione przepisy na dania z brokułami? Dajcie znać w komentarzu.
Super