Wyróżnia się kilka rodzajów miodu:
– Nektarowy (wytwarzany jest z nektaru różnych gatunków roślin, dzieli się na miód odmianowy i wielokwiatowy).
– Spadziowy (powstaje ze spadzi drzew iglastych lub liściastych).
– Mieszany (zawiera jednocześnie nektar i spadź).
Miód, aby zachował swoje wartości odżywcze, musi być przechowywany w specjalnych warunkach. Najlepsze miejsce dla miodu to pomieszczenie suche, chłodne i przewiewne, chroniące przed słońcem, o temperaturze od 8°C do 10°C. Miód nie może być wystawiony na działanie promieni słonecznych, ponieważ te powodują rozkład zawartych w tym miodzie enzymów. W miejscach silnie nasłonecznionych miód traci inhibinę – cenna substancje bakteriobójczą.
Najlepsza wilgotność powietrza dla miodu to 60%-80%. Jeśli miód jest długo przechowywany, to traci aromat, ale nie traci swoich właściwości leczniczych i odżywczych.
W jakich naczyniach najlepiej przechowywać miód? Otóż świetnie się do tego nadają naczynia szklane, ceramiczne, emaliowane, ocynkowane i aluminiowe. Nie wolno natomiast przechowywać miodu w naczyniach z cynku, żelaza czy jakichkolwiek plastikowych materiałów.
Miód można zamrażać. W temperaturze -18°C gęstnieje, jednak kiedy uzyska temperaturę pokojową powrócić do stanu płynnego i w takim stanie utrzyma się przez dłuższy czas.
Uwaga!
– Miód przechowywany przez dłuższy czas ciemnieje.
– Naczynia szklane, napełnione miodem, nie pękają w zamrażalce.
– Jeżeli miód nam stężał, to można go przywrócić do stanu płynnego poprzez zanurzenie słoiki z miodem w naczyniu z gorącą wodą.
– Do przechowywania używać szczelnych pojemników, w przeciwnym wypadku miód będzie pochłaniał zapachy innych produktów.
Jak Wy przechowujecie miód? Dajcie znać w komentarzu.