Przyprawy zawierają przede wszystkim olejki lotne, żywice, alkaloidy, kwasy eteryczne, itd. Przyprawy dodane do pożywienia sprawiają, że jedzenie nabiera konkretnego charakteru i smakują o wiele lepiej.
Wybór przypraw jest przeogromny. Wymagają one, podobnie jak zioła, odpowiednich warunków do przechowywania. Jakie to warunki? O tym poniżej.
Zioła i przyprawy najlepiej jest przechowywać w:
– odpowiednich pojemnikach, tj.:
– płóciennych woreczkach,
– szczelnych i suchych pudełkach,
– ciemnych pojemnikach szklanych,
– odpowiednich miejscach, tj.: suchych, w miarę chłodnych,
– z dala od produktów o intensywnym i przenikliwym zapachu.
– nie wolno przechowywać przypraw i ziół w foliowych woreczkach.
– przyprawy ziarniste najlepiej zmielić tuz przed użyciem – będą miały intensywny zapach.
– warto zainwestować w ładne i funkcjonalne pojemniki – wybór w sklepach jest ogromny.
– każdą przyprawę trzeba trzymać w oddzielnych pojemniczkach.
Ciepło, wilgoć i silne światło obniżają wartości smakowe przypraw. W kuchni najlepiej trzymać przyprawy w szafce lub szufladzie, która jest oddalona od źródeł ciepła (kuchenki czy piekarnika). Częstym błędem pań i panów domu jest umieszczanie półki z przyprawami bezpośrednio w sąsiedztwie kuchenki. Wydaje się, że taka lokalizacja jest słuszna, bowiem przyprawy są pod ręką, ale niestety tracą one też swoje wartości.
– Podczas kupna przypraw warto zwrócić uwagę, jak długo mogą być one przechowywane. Niektóre przyprawy, które są prawidłowo przechowywane, zachowują swoje właściwości nawet przez okres 3 lat.
– Odpowiednie przyprawy podkreślą smak konkretnych dań.
– Można podpisać pojemniki (np. pojemniki szklane można podpisać pisakami do szkła).
Uwaga!
Jeżeli trzymamy przyprawy w drewnianych pojemnikach, to należy pamiętać o tym, żeby w takim pojemniku zawsze przechowywać tę samą przyprawę (drewno wchłania zapachy i mogłyby się mieszać).
Jak Wy przechowujecie zioła i przyprawy? Dajcie znać w komentarzu.