Wok stał się w ostatnich czasach bardzo modny. W całej Azji jest najpopularniejszym naczyniem do przyrządzania wszelkiego rodzaju potraw. Ten charakterystyczny sposób szybkiego gotowania wynika prawdopodobnie z czynników ekonomicznych. Tak sądzą historycy, którzy zbadali, iż w czasach dynastii Han Państwo Środka miało problemy z opałem, dlatego też trzeba było skrócić czas obróbki termicznej. Wok zapewniał maksymalną temperaturę podgrzewania przy minimalnej ilości opału, a wszystko to dzięki swoim charakterystycznym gabarytom i owalnemu kształtowi.

Istnieje kilka technik smażenia, jednak tu chciałabym pokazać tę najczęściej stosowaną. Technika ta nazywa się stir-frying. Polega ona na smażeniu na gorącym oleju z ciągłym mieszaniem.

Technika stir-frying jest jakby kwintesencją chińskiej sztuki kulinarnej. Chińczycy twierdzą, że im krócej smaży się mięso i warzywa, tym więcej składników odżywczych one zachowują.

Do smażenia należy użyć małej ilości tłuszczu (najlepiej oleju słonecznikowego, sojowego i z orzeszków ziemnych) o bardzo wysokiej temperaturze. Nie wolno używać do smażenia oliwy z oliwek.

wokFot. photoxpress.com

Zasady:

1. Najpierw trzeba przygotować warzywa i inne potrzebne składniki. Jeśli zaczniemy to robić w trakcie smażenia, to potrawa może być przegotowana.

2. Olej wlewamy po ściankach Woka (wtedy jest najlepiej rozprowadzony). Olej powinien zadymić, jest to znak, że możemy wrzucać składniki.

3. Najpierw smażymy mięso. Kiedy już będzie dobre, przekładamy je do innego naczynia.

4. Teraz wrzucamy i smażymy warzywa. Najpierw smażymy warzywa grubsze, które wymagają dłuższego smażenia, a dopiero potem te, które mogą smażyć się krócej.

5. Teraz przekładamy mięso z powrotem do woka i mieszamy.

6. Za jednym razem możemy smażyć mięso, które waży nie więcej niż 250 g. Większe kawałki nie przesmażą się zbyt dobrze.

7. Kiedy smażymy mięso, robimy czasami krótkie przerwy w mieszaniu.

8. Kiedy smażymy warzywa, to smażymy je cały czas, rozgarniając na boki Woka.

9. Potrawa powinna być podawana zaraz po usmażeniu.

10. Jeśli używamy teflonowego woka, to musimy też używać łopatki teflonowej (ewentualnie drewnianej).

Czy macie swoje ulubione przepisy na dania z woka? Podajcie nam je!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMarynata do wołowiny – przepis
Następny artykułJak udekorować kanapki dla dzieci?

Sabina Sosnowska – urodzona pedantka, fanka ładu i porządku. Pracowała jako asystentka w firmie kosmetycznej i asystent kierownictwa w firmie ogrodniczej. Studiuje zarządzanie. Kocha wieś i zdrowy tryb życia. W serwisie Spec.pl podpowiada jak prowadzić dom i propaguje wizerunek „nowoczesnej pani domu”, czyli house manager.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Sprzątam od dziecka. Choć to ciężka praca, nie uważam jej za przykry obowiązek,  wręcz przeciwnie, uwielbiam cały proces doprowadzania domu do porządku. Wiele osób śmieje się, że mam swoje ulubione sposoby składania ręczników, pościeli czy ubrań, a ja jestem z tego dumna. Czasami wyjmuję wszystko z szafy i układam od nowa tylko po to, aby z przyjemnością spoglądać na efekt.

Lubię gotować, a przede wszystkim jeść. Mieszkam na wsi, gdzie mam swój warzywnik, ogród, oczko ze złotymi rybkami oraz sad. Dzięki temu mogę przygotowywać różne pyszności (kompoty, przetwory i musy) i dzielić się nimi z najbliższymi.

Mogłoby się wydawać, że jestem nudną „kurą domową”. Nic z tych rzeczy. Prowadzę dość ciekawe i różnorodne życie. Studiuję, pracuję, bawię się. Współpracuję ze studencką gazetą, działam w kole naukowym, a nawet piszę książkę, bo obiecałam to mojej przyjaciółce. Moich przyjaciół uwielbiam i skoczyłabym za nimi w ogień.

Wśród moich koleżanek lansuję modę na bycie nowoczesną panią domu. Nowoczesną, czyli taką, która ma swoje sprawy (pracę, studia, itp.), która jest zorganizowana i zadbana, która rozdziela obowiązki, a nie próbuje być „siłaczką”, która po prostu z radością podchodzi do domowych spraw. I dba o to, aby mieć czas również dla siebie.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here