Poniżej podaję różne rodzaje foremek do pieczenia oraz podpowiadam, do czego nadają się najlepiej.
– Foremki metalowe. Te foremki są najpopularniejsze i jednocześnie najtańsze. Po umyciu należy je porządnie wysuszyć, ponieważ mogą szybko zardzewieć. Niestety, często nie chce od nich „odchodzić” ciasto, dlatego należy je najpierw wysmarować tłuszczem i wysypać mąką albo bułką tartą, albo też wyłożyć papierem śniadaniowym. Jeśli się zniszczy, zawsze można kupić kolejną za niewielkie pieniądze. Foremki te występują w różnych wielkościach i kształtach, więc właściwie dla każdego ciasta znajdziemy odpowiednią formę.
– Foremki teflonowe. Foremki te przypominają formy metalowe. Ich zaletą jest to, że ciasto nie przywiera i lepiej odchodzi. Wadą niestety jest wyższa cena. Również występują w różnych rozmiarach i kształtach.
– Formy szklane oraz ceramiczne. Są bardzo praktyczne. Szklane są najczęściej przeznaczone do przygotowywania mięs. Wśród szklanych bardzo popularne są także formy na tartę. Wśród ceramicznych najczęściej występują te przeznaczone na zapiekanki. Formy te są do kupienia w różnych kształtach i wielkościach. Po przygotowaniu dania nie trzeba go już przekładać na półmisek, ponieważ te formy są bardzo ładne i spokojnie można je postawić na stole. Dodatkową ich zaletą jest to, że można używać do nich metalowych akcesoriów kuchennych, bez obawy zniszczenia.
– Foremki jednorazowe. Wśród nich możemy wyróżnić formy papierowe i aluminiowe. Przydatne są wtedy, kiedy chcemy zrobić np. ciasto o ciekawym kształcie czy o konkretnym wzorze, a nie chcemy wydawać pieniędzy na formę silikonowa lub metalową. Także jeśli chcemy zrobić jakieś fajne ciasteczka, a rzadko to robimy, to foremki jednorazowe są świetnym wyjściem.
– Formy silikonowe. To dość popularny trend w ostatnim czasie. Niewątpliwie mają swoje zalety. Nie trzeba ich już wykładać papierem, ciasta nie przywierają i nie łamią się podczas wyjmowania. Jest wiele różnorodnych wzorów. Formy z silikonu można myć w zmywarce. Przy zakupie należy jednak zwrócić uwagę na ich jakość. Silikon powinien być dość gruby, sztywny, a nawet wzmocniony (Jeśli ciasto jest dość ciężkie, to takie wzmocnienie jest bardzo przydatne).
Czym kierujecie się kupując formy do pieczenia? Dajcie znać w komentarzu.