1. Badanie wody „podejrzanej” zwłaszcza w okresie powodzi

W takim ośrodku poinstruują nas, jak i kiedy pobrać wodę do badania, na jego wyniki czeka się kilka dni, zaś jego koszt wynosi około 300 zł. W ramach badania przeprowadza się testy i analizy bakteriologiczne i fizykochemiczne wody. To, co jest badane w dużej mierze zależy od nas, ponieważ zakres badań musimy wstępnie określić – czy ma to być jedno z tych badań, czy obydwa, wykonane kompleksowo. Otrzymane wyniki są porównywane z normą. Jeżeli któryś z czynników został przekroczony lub pojawił się czynnik (element) niepożądany należy się zastanowić, czy opłaca się naszą wodę uzdatniać, czy raczej należy poszukać innego ujęci wody. Koszt uzdatniania wody jest dość duży.

Laboratorium bada zwłaszcza następujące parametry wody:
– Barwa – woda nie mająca barwy jest wodą w uproszczeniu chemicznie czystą
– Zapach – woda powinna być bezwonna. Zapach klasyfikuje się do III grup –
I z nich oznacza się literą „S” (specyficzny – np. chlor, który znalazł się tam w sposób nienaturalny),
II grupę określa się literką „R” – (roślinny, naturalny – np. zapach ziemi, mchu (zapach organiczny nie pochodzący z procesów gnicia roślin)
oraz III grupa oznaczana jako „G” – zapach gnilny – zapach pleśni, stęchlizny.
– Mętność
– pH czyli odczyn wody (kwaśny lub zasadowy) i inne parametry szczegółowe (np. czy w wodzie są bakteria z grupy coli)

2. Woda zdatna do użytkowania, która jest mimo to niesmaczna lub nadmiernie twarda

Po wydaniu pozytywnego orzeczenia przez odpowiednią placówkę badawczą wodę można spokojnie spożywać. Należy jednak zwrócić uwagę przede wszystkim na twardość wody, gdyż duże jej stężenie dopuszcza wodę do użytku spożywczego. Musimy pamiętać, że twarda woda (z dużą zawartością wodorotlenku wapnia i magnezu) są przyczyną uszkodzeń wielu urządzeń domowych. Poza tym, że „twarda woda niszczy pralkę” utrudnia on przede wszystkim przepływ wody i przewodzenie cieplna przez systemy grzewcze domu. Spada przez to sprawność energetyczna tych urządzeń i rosną koszty ogrzewania.

W warunkach domowych usunąć twardość wody można przy pomocy zmiękczacza lub filtra odwróconej osmozy, które można zakupić i zamontować w rurach doprowadzających wodę do urządzenia.

3. Usuwanie nieprzyjemnego smaku czy zapachu wody pitnej przez użycie filtra z wkładem węglowym

Woda płynąca w wodociągach i dostarczana do domów czy mieszkań spełnia wymagania stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia. Jest to fakt bezsprzeczny. Wodę w wodociągach dezynfekuje się chlorem, który śmierdzi i jest obrzydliwy w smaku. Warto ją uzdatnić stosując do tego filtry z wkładem węglowym.

Obudowę filtra wraz z wkładem węglowym można zakupić za 200 zł. Wkłady węglowe kosztują już od 9 zł i należy je wymieniać co pół roku. Wkłady węglowe są wykonane z drobno ziarnistego lub granulowanego węgla aktywnego z łupin orzecha kokosowego. Filtry węglowe stosuje się do usuwania z wody pitnej chloru i jego pochodnych, THM-ów, związków organicznych, metali ciężkich, zanieczyszczeń stałych. Poza tym wpływa ona na poprawę barwy i mętność wody oraz polepsza jej smak, zapach i klarowność..

Filtr z wkładem węglowym można zamontować w szafce pod zlewozmywakiem w rurach, z których wodę nabieramy najczęściej do spożycia (w pomieszczeniu kuchni). Ewentualnie zestaw filtrów można zamontować na wejściu wody do mieszkania. Będziemy mieć dzięki temu wodę zdatną do spożycia i nie śmierdzącą w całej instalacji. Przed filtrami z zastosowaniem wkładów węglowych, zwłaszcza w domach jednorodzinnych korzystających z własnej studni konieczne jest zainstalowanie filtra mechanicznego osadnikowego o dużej wydajności – jego zadaniem jest wyłapywanie większych nieczystości, które znajdują się w rurach (piasek, rdza). Filtry z wkładem węglowym można montować z powodzeniem nie tylko na instalacji zimnej wody, ale także na instalacji ciepłej wody. Należy przy tym pamiętać, że filtry te musza być dostosowane i odporne na działanie wysokiej temperatury – takie filtry mają zazwyczaj czerwoną obudowę.

Jak sobie radzicie z niesmaczną wodą? Co stosujecie, by ulepszyć jej smak?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zamontować okap?
Następny artykułJak układać papę termozgrzewalną?

Szymon Targosz - technik budownictwa, laureat konkursu „Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Budowlanych (Białystok 2006 r)”. W 2010 roku ukończył studia na kierunku zarządzanie firmą. Pracuje od kilku lat w Krakowie przy budowach nowoczesnych osiedli mieszkaniowych i obiektów użytkowych (m.in.: Bonarka City Center). Remontował Wielką Krokiew w Zakopanem. Współpracował  z Sokółka Okna i Drzwi S.A. jako autoryzowany montażysta stolarki budowlanej. Budownictwo jest jego pasją.

 

Nasz specjalista o sobie:

Oprócz pracy zawodowej w branży budowlanej samodzielnie rozwijam swoje zainteresowania i ciągle eksperymentuję z najnowszymi trendami budowlanymi. Nowoczesne rozwiązania i innowacyjne myślenie połączone z wiedzą stanowią podstawę moich wszelkich działań, dlatego lubię podejmować nowe wyzwania. Śledząc na bieżąco najnowsze trendy i pomysły w branży budowlanej staram się łączyć estetykę z funkcjonalnością.

W wolnych chwilach staram się podróżować po Polsce, odwiedzając mało znane miejsca i poszukując nowych inspiracji. Prywatnie moją pasją jest wędkarstwo, myślistwo i motoryzacja.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here