Oto co pozostaje nam zrobić aby wyczyścić przypalony garnek:
1. Postaraj się zmyć płynem do naczyń i gąbką ile się da resztek spalonego jedzenia. Jeśli
przypalone jedzenie miało w swoim składzie jajka, skrobię lub czekoladę – użyj do mycia
zimnej wody.
2. Napełnij garnek wodą i dodaj płyn do naczyń i zostaw na 10 minut aby się zagotowała. Wyłącz ogień i zostaw garnek do odmoczenia na pół godziny.
3. Za pomocą drewnianej łyżki zeskrob ile się da przypalonych resztek a potem wypłucz garnek pod bieżącą wodą.
4. Jeśli pozostały jeszcze jakieś ślady pozostaje ci nasypać na nie sody oczyszczonej i doda do tego tyle wody aby uzyskać konsystencję pasty. Rozprowadź ją na dnie garnka i pozostaw na minimum 4 godziny a nawet na całą noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i nylonową ściereczka ściągamy resztki spalenizny.
5. Innym sposobem, zamiast sody, jest wypełnienie garnka wodą z dodatkiem octu. Zagotowujemy i zostawiamy na noc.
6. Do operacji zeskrobywania unikajmy metalowych łyżek czy widelców bo grozi to porysowaniem dna patelni czy garnka (szczególnie gdy są pokryte teflonem).
7. W przypadku aluminiowych naczyń nie stosuj pasty z sody dłużej niż godzinę gdyż mogą powstać czarne plamy na ich dnie.
8. Wsypujemy na dno garnka dość grubą warstwę soli i pozostawiamy w takim stanie na okres 2 godzin. Na koniec przecieramy szmatką i płuczemy gorącą wodą.
9. Wlej na dno garnka trochę oliwy z oliwek, następnie podgrzej i zostaw na 2 godziny. Usuń oliwę, mokrą ściereczkę zamocz w soli i wyczyść. Jeżeli osad jest silny i nie chce się dać usunąć, gotuj w garnku roztwór z soli. Im większy osad po przypaleniu tym większe stężenie soli.
Znacie jakiś inny sposób na wyczyszczenie przypalonego garnka? Podzielcie się nim w komentarzach.
zalecam wypróbować Specjalistyczny preparat czyszczący Trix do przypaleń – ja zamawiałam w internetowej hurtowni chemicznej http://www.to-ma.com.pl/ dostępny w dziale specjalistyczne środki do czyszczenia
Najszybciej jednak usuniemy spalenizne gotujac w takim garnku na wolnym ogniu tabletke do zmywarki, trzeba zalac ja woda aby byla przykryta podczas gotowania.