Sól posiada wiele właściwości m.in. ścierne, czyszczące, dezynfekujące oraz antyseptyczne. Sama lub połączona z cytryną pozwoli nam pozbyć się wielu rodzajów brudu. Posiada również i inne cechy, które możemy wykorzystać. Poniżej podaję kilka zastosowań soli w domu.
– Sól może służyć jako środek zwalczający mrówki. Mrówki nie lubią soli, dlatego należy wysypać sól we wszystkich miejscach, przez które one przechodzą (drzwi wejściowe, drzwi balkonowe, okna, itp.).
– Sól pomoże nam w walce z kapiącym woskiem. Nowe świeczniki należy zamoczyć w silnym roztworze soli na kilka godzin, a następnie wysuszyć. Po takim zabiegu wosk nie będzie mocno kapał, a więc nie będzie brudził obrusa bądź serwetki.
– Sól pomaga także w usuwaniu spalenizny z piekarnika. Jeżeli zdarzy się, iż ciasto „ucieknie” nam z blaszki, trzeba posypać to miejsce solą. Jeżeli zareagujemy szybko, to nie powstanie spalenizna, a jeśli za późno, to po prostu sól pomoże nam to usunąć.
– Sól przyda się również podczas gotowania. Jeżeli potrawa wykipi na kuchenkę, należy szybko posypać ją solą, żeby się nie przypaliła.
– Sól wsypana do wazonu sprawi, iż cięte kwiaty będą stały dłużej.
– Dzięki temu, iż posypiemy solą płomień na grillu, ogień nie przypali pożywienia, ponieważ nie będzie zbyt wysoki.
– Coraz częściej kładzie się kostkę przed domem. Jej minusem jest to, iż w przestrzeniach pomiędzy kostkami często rośnie trawa. Można się jednak cieszyć widokiem ładnej kostki właśnie dzięki soli. Wystarczy posypać niechcianą trawę solą, a następnie polać wodą.
– Roztwór z soli, boraksu, sody oczyszczonej i ciepłej wody jest świetny do czyszczenia kuchenek i piekarników.
– Mocno osolona woda może nam posłużyć do mycia mebli i koszy z wikliny.
– Emaliowany zlew, wannę i umywalkę można wyszorować solą z dodatkiem terpentyny. Dzięki takiemu zabiegowi przywróci się im dawny blask.
– Jeżeli już zdarzyło nam się przypalić emaliowany garnek, to jest sposób na jego uratowanie. Garnek należy napełnić wodą, następnie nasypać dość dużo soli i zostawić na noc. Następnego dnia należy garnek postawić na ogniu i zagotować ten roztwór. Potem wystarczy wylać wodę i po prostu umyć garnek.
Czy używacie soli w inny sposób niż jako przyprawa do potraw? Korzystacie z takich „domowych sposobów” na rozwiązanie danego problemu? Zachęcam do komentowania.