Jak siejemy rzeżuchę?
-
Krok pierwszy
Po pierwsze zakupmy jedno opakowanie rzeżuchy.
-
Krok drugi
Następnie wybierzmy odpowiednie naczynie, w którym ją zasiejemy. Jeżeli założyliśmy sobie, że rzeżucha będzie zdobić nasz świąteczny stół, może to być skorupka jajka, ozdobny półmisek lub salaterka.
-
Krok trzeci
Naczynie wykładamy zwilżoną watą, gazą lub ligniną.
-
Krok czwarty
Na takim podłożu dokładnie wysiewamy nasiona i zraszamy wodą.
-
Krok piąty
Codziennie, od dnia kiedy posialiśmy rzeżuchę, musimy ją podlewać. Najlepiej jeżeli będziemy to robić za pomocą zraszacza.
-
Krok szósty
Rzeżucha powinna być pozostawiona w miejscu ciepłym i suchym.
Dlaczego rzeżucha?
Rzeżucha to nie tylko mały zielony dywan na naszym stole. Ma ona doskonały smak, a co więcej posiada również duże właściwości lecznicze.
Przede wszystkim jest bogatym źródłem witamin: C, PP, B1, B2, jodu czy też magnezu. Te zielone kiełki, które możemy wyhodować we własnej kuchni, dodawane do potraw przyspieszają trawienie, wspomagają pracę trzustki, a niejadkowi pobudzą apetyt. Ma ona również działanie moczopędne i dezynfekujące, poprawia jakość cery oraz wzmacnia włosy i paznokcie.
Jakie zioła macie w swoim domu? Do czego je dodajecie?