Grill możemy kupić. Nie ma problemu z wyborem odpowiedniego urządzenia. Wszystko zależy od ceny. Zaopatrujemy się w brykiet grillowy i podpałkę do grilla. Może być w postaci kostek bądź w płynie. Przyda się także aromatyczna posypka, którą posypiemy węgiel. Są to zioła, które dodadzą naszym potrawom dodatkowego zapachu.

Gdzie grilla rozpalimy? W miejscu, które gwarantuje bezpieczeństwo dla otoczenia. Niestety nie brakuje przypadków, kiedy niewinnie wyglądające grillowanie kończy się wizytą straży pożarnej. Nie rozstawiajmy grilla zbyt blisko zabudowań. Niewskazane jest także stawianie grilla na balkonie. Trzeba tu mieć na uwadze nie tylko bezpieczeństwo, ale także to czy nasi sąsiedzi mają ochotę mieć zadymione pranie wiszące na balkonie. Jeśli mamy więcej czasu możemy wybrać się na grilla poza miasto. Nad jeziorami i w lasach jest coraz więcej miejsc, gdzie grila rozstawimy legalnie. Często są tam rozstawione drewniane stoły i ławy. Pamiętajmy, by nie grilować na terenach parków narodowych. Może skończyć się to mandatem. Grilowanie w lasach niewskazane jest w czasie długotrwałych upałów. Zazwyczaj jest wówczas ogłoszony zakaz wstępu do lasu. W ostatnich latach modne jest grillowanie nad jeziorami, połączone zazwyczaj z długim opalaniem i kąpielami. Rozstawiając grilla na plaży pamiętajmy o obecności innych osób. Nie każdy lubi w upale wąchać grillowe zapachy.

Co na grilla kładziemy? Po pierwsze kiełbaski. Lubią je prawie wszyscy i na pewno każdy sięgnie po przynajmniej jeden kawałek. Podajemy do nich musztardę i ketchup. Pysznym daniem jest grillowana karkówka. Na jej przygotowanie musimy mieć więcej czasu, bo karkówka powinna wcześniej poleżeć w marynacie. Przygotowujemy ją z z oliwy, czosnku, cebuli, liści laurowych, różnych ziół i soli. Pokrojone w plastry mięso powinno poleżeć w marynacie kilka godzin. Późnie karkówka kładziemy na grilla i czekamy aż danie będzie gotowe. Możemy grillować także skrzydełka kurczaka i piersi z kurczaka. Na grillu znajdzie się także coś dla osób nie jedzących mięsa. Możemy im zaproponować rybę. Płaty z ryby posypane różnymi przyprawami zawijamy w folię i pieczemy. Dość szybko mamy bardzo smaczną przekąskę. Na grilla możemy położyć także plastry cukinii i pieczarki. Nie zapomnijmy o sałatkach. Dodadzą lekkości mięsnym daniom. Mogą to być sałatki z pomidorami i serami, świeże ogórki, starta marchewka i sałata. Nie może zabraknąć, już wspomnianych, musztardy i ketchupu i sosów wedle upodobania.

Uwaga!

Na grillowym przyjęciu równie ważne jak jedzenie są środki odstraszające komary. Nie wystarczą tylko środki do spryskiwania ciała. Bardzo przydatne są świec i spirale, które po zapaleniu dymią się i odstraszają komary. W sezonie wiosenno-letnim artykuły takie kupimy w sklepach z chemią gospodarczą i w większości supermarketów.

Lubicie „grillowane imprezy”? Jakie dania najczęściej serwujecie? A może macie jakieś grillowe danie popisowe? Dajcie znać!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZabawy wielkanocne dla dzieci – przykłady
Następny artykułGdzie na majówkę?

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here