• Krok pierwszy

    Zanim zajmiemy miejsce za stołem mężczyzna powinni pamiętać, by wysunąć nieco krzesło, tak by kobieta mogła wygodnie usiąść. W restauracji pani zamawia pierwsza, najlepiej jeśli nie będzie to najtańsze, ani najdroższe z dań.

  • Krok drugi

    Jeśli posiłek ma miejsce w domu, nie zaczynaj jeść, zanim nie uczyni tego osoba, która urządza spotkanie. Dopiero kiedy gospodarz lub gospodyni zaprosi do częstowania się smakołykami i rozpocznie, wówczas nastaje odpowiedni moment do nałożenie sobie porcji.

  • Krok trzeci

    Jeżeli na stole, koło talerza, znajdują się dwie chustki, jednak materiałowa i druga papierowa, nie używaj tej pierwszej do ocierania ust, ale połóż ją na kolana. Usta możesz ocierać drugą papierową serwetką.

  • Krok czwarty

    Pamiętaj o wyborze odpowiednich sztućców do konkretnych dań. Zazwyczaj zaczynamy posiłek od posłużenia się tymi sztućcami, które leżą najdalej talerza i wraz z kolejnym daniem przechodzimy do tych położonych bliżej. Jeśli nie jesteś pewny których użyć, poczekaj aż inni rozpoczną posiłek, wtedy możesz podpatrzeć, jeśli boisz się popełnić gafę.

  • Krok piąty

    Nawet jeśli nie jesteś głodny wypada, aby coś zjeść. Jeżeli nie jesteś w stanie skonsumować całego posiłku możesz nabierać sobie na talerz małe ilości jedzenia, ale nie wypada siedzieć przy stole otoczonym przez jedzących z pustym talerzem.

  • Krok szósty

    Podczas posiłku możesz wznosić toasty, jeśli towarzyszy mu alkohol. Najlepiej, jeśli toast wzniesiony będzie w przerwie miedzy posiłkami i dotyczyć będzie gospodarza lub gospodyni.

  • Krok siódmy

    Jeśli biesiadnicy namawiają cię do picia alkoholu, a ty nie pijesz lub nie masz ochoty, masz prawo odmówić. Podczas toastu jednak nie wypada nie wznieść szklaneczki czy kieliszka na cześć gospodarzy, możesz wtedy tylko zamoczyć usta lub podnieść szklankę z sokiem.

  • Krok ósmy

    Pamiętaj o odpowiednim spożywaniu niektórych mięs, zup i owoców. Podczas jedzenia zupy staramy się nie przechylać talerza oraz nie maczać w niej chleba. Mięsa generalnie jemy sztućcami, ale w przypadku udka z kurczaka czy żeberek jemy, trzymając w ręce. Podobnie z ciastami – niektóre rodzaje jemy widelczykiem, inne trzymając w ręce.

  • Krok dziewiąty

    Nie kładź brudnych sztućców na obrusie, najlepiej oprzeć je w trakcie jedzenia o brzeg talerza, a kiedy skończysz posiłek, położyć je na nim.

  • UWAGA!

    Pamiętaj, że sposób, w jaki będziesz się zachowywać przy stole zależy też od rodzaju towarzystwa, z jakim jesz posiłek. Jeśli jest to towarzystwo mało ci znane, staraj się pamiętać o etykiecie, natomiast jeśli jesz z dobrymi przyjaciółmi, na pewno można wiele z powyższych rad wziąć w tak zwany nawias.

    Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here