Kelner serwujący potrawy według angielskiego wzoru, pochodzi do gości wraz z wózkiem pomocniczym. Na nim znajdują się zupy i niepokrojone mięsne dania. Osoba, podająca zupę, przelewa ją do talerza przy gościu i kładzie potrawę na stoliku. Gość, siedzący przy stole, zgodnie z metodą angielską sam może przelać zupę do swojego talerza. Wówczas wazę kładzie się na stole. Chochla powinna leżeć na tacy, trzymanej przez kelnera w drugiej ręce. Dzięki temu jej rączka nie będzie zabrudzona, a podawanie potrawy wygląda bardziej elegancko.
Jeśli serwowane są potrawy mięsne, kelner sam przygotowuje i przyprawia danie. Następnie może sam pokroić przyniesione (zazwyczaj w całości) danie lub położyć je przed gospodarzem, który pokroi mięso i będzie przekazywał talerze gościom. Drugi sposób jest mniej przyjęty w naszym kraju, ale również praktykowany. Co ważne, talerze powinny być ciepłe, więc trzeba będzie wcześniej delikatnie je ogrzać. Delikatnie, żeby nie zniszczyć zastawy i nie oparzyć rąk.
Zgodnie z serwisem angielskim kelner stoi przy prawym ramieniu gościa, aby temu było wygodniej kroić i nakładać potrawy. Kiedy kelner sam będzie porcjował dania i układał talerze, także powinien trzymać się reguły i stać po prawej stronie.
sxc.hu
Angielska metoda może wydawać się nietypowa i skomplikowana dla gospodarzy, zajmujących się potrawami gości. Bywa jednak okazją do szczególnego uhonorowania ważnej osoby. Posługując się tym serwisem, gospodarz okazuje takiemu człowiekowi szczególny szacunek. Kiedy w przyjęciu uczestniczy wielu gości, angielska metoda także może służyć okazaniu im poważania.
Krojenie i nakładanie posiłków może trwać dość długo. Ustala się więc, w jakiej kolejności poszczególne osoby dostaną swoje porcje. Przeważnie najpierw potrawy rozdziela się między panie i osoby starsze. Następnie im młodszy mężczyzna, tym później otrzymuje przeznaczony dla niego talerz. Nie chcąc nikogo urazić, można również wyznaczyć kilka osób, które w podobnym czasie rozdzielą danie pomiędzy wszystkich zaproszonych. Takie rozwiązanie wydaje się lepsze, zważając na szacunek należny każdej osobie i na fakt, że podanie zimnych dań jest gafą.
Byliście kiedyś na przyjęciu, gdzie podawano do stołu według metody angielskiej? Jak to się sprawdziło?
Artykuł o serwisie angielskim, a nawet dziennikarz nie potrafił wstawić zdjęcia z prawidłowym nakryciem sztućców. Szok.
A to zdjecie to co? Ja wiem ze w Anglii jest ruch lewostronny na ulicach ale czy uklad sztuccow tez odbywa sie w ten sposob??? :))))))
To nie jest serwis angielski. Radzę autorowi przeczytać kilka poradników i nie mylić serwisów.