witamina B12

Witamina B12 ma właściwości prozdrowotne. Wpływa ona m.in. na układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy, a także na nasze samopoczucie. Niedobory witaminy B12 są dla człowieka bardzo groźne. Jaką dokładnie rolę pełni w naszym organizmie? Jakie są skutki jej niedoboru?

Witamina B12 – funkcja w organizmie 

Witamina B12 w naszym organizmie ma bardzo wiele funkcji. Bierze ona udział w produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów) oraz kwasów nukleinowych. Jest również niezbędna do wielu reakcji metabolicznych. Wit. B12 ma właściwości wspomagające układ nerwowy – tworzy osłonkę włókien nerwowych oraz wspiera syntezę niektórych neuroprzekaźników np. dopaminy. Dzięki jej działaniu organizm uzyskuje aktywną formę kwasu foliowego. 

Witamina B12 – niedobór 

Niedobór witaminy B12 niestety występuje dość często. Może on być bardzo groźny dla człowieka. Objawy niedoboru witaminy B12 mogą dotknąć wielu aspektów funkcjonowania organizmu. Najczęściej niedobór objawia się za pomocą anemii (niedokrwistości), która wywołuje osłabienie, zawroty głowy, duszności, szybką akcję serca oraz zaburzenia koncentracji. Niewłaściwy poziom witaminy B12 w organizmie może objawiać się także poprzez: 

  • zaburzenia zmysłów, a szczególnie słuchu i węchu, 
  • zaburzenia ruchu np. zawroty głowy przy nagłym wstawaniu, 
  • niedowłady i drętwienie, 
  • zaburzenia oddawania moczu, 
  • problemy z potencją, 
  • utratę apetytu, spadek wagi, nudności oraz zaburzenia smaku, 
  • zmianą odcienia skóry na bladożółty, 
  • zaburzenia nastroju, 
  • zaburzenia funkcji poznawczych. 

Niedobór witaminy B12 najczęściej powoduje zaburzenie jej wchłaniania z pożywienia oraz niedokrwistość złośliwa. Istnieją pewne grupy osób, które są szczególnie na niego narażone. Należą do nich osoby starsze, u których często występuje zapalenie błony śluzowej żołądka, czego konsekwencją jest niedobór witaminy B12. Zagrożone niedoborem są także osoby, które cierpią na zaburzenia żołądkowo-jelitowe np. celiakię oraz osoby, które przebyły operację żołądkowo-jelitową. O spożywanie witaminy B12 szczególnie powinni zatroszczyć się również wegetarianie. Uważać muszą także kobiety ciężarne i karmiące piersią, ponieważ niedobór witaminy B12 może wywołać poronienie, ograniczenie wzrostu wewnątrzmacicznego, niską masę urodzeniową oraz wady cewy nerwowej. Osoby z wymienionych grup powinny suplementować regularnie witaminę B12 po konsultacji z lekarzem. 

Witamina B12 – jak ją sobie dostarczać? 

Witaminę B12 najlepiej dostarczać sobie wraz z pożywieniem. Najwięcej znaleźć jej możemy w produktach zwierzęcych, a szczególnie w: 

  • podrobach (wątrobie, nerkach, sercu), 
  • wędlinach, 
  • mięsie wieprzowym, wołowym i drobiowym, 
  • rybach, a szczególnie w tuńczyku, łososiu i sardynkach, 
  • owocach morza (Ostrygach, homarach, skorupiakach), 
  • serach żółtych, 
  • jajkach, 
  • mleku, 
  • jogurtach. 

Witaminy B12 raczej nie znajdziemy w produktach roślinnych. Weganie mogą próbować dostarczyć ją sobie za pomocą pieczarek, ale znajduje się w nich tylko nieznaczna ilość tej witaminy. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here