Patelnia do jajek sadzonych

Gotowanie to pasja wielu ludzi. Tworzenie prostych potraw jest również możliwe przez amatorów kuchni, którzy nie koniecznie żywią uczucia do wykonywania tych czynności. Jednakże wiele ciekawych i nowoczesnych urządzeń umożliwia przygotowanie posiłku w kilka minut, bez poznawania zaawansowanych tajników kulinarnych.

Kto z nas nie lubi jajek? Jak wiadomo, można przygotowywać je w różnej postaci. Składnik ten można dodawać zarówno do dań serwowanych na śniadanie, obiad czy kolację. Są one zdrowe, dostarczają wiele składników odżywczych oraz witamin. Przede wszystkim są syte i zapewniają energię na wiele godzin. Jednak, jak przyrządzić pyszne i ładnie wyglądające jajko?

W tym celu z pewnością pomogą specjalne patelnie do smażenia jajek sadzonych. Czym one sie charakteryzują? Jak z nich korzystać? Czy istnieje idealny przepis na sadzone z zastosowaniem tego sprzętu?

Patelnia do jajek sadzonych

Patelnie do jajek sadzonych posiadają kilka charakterystycznych cech. Jedną z najważniejszych jest powłoka, która pokrywa centralną część naczynia. Z pewnością powinna być ona pokryta materiałami o właściwościach nieprzywierających. W tym celu można wykorzystać tworzywo, którym jest teflon lub powłoka ceramiczna. Do tego rodzaju naczyń należy używać odpowiednich akcesoriów, które zapobiegną rysowaniu się oraz zdzieraniu powłoki. Najlepiej korzystać z drewnianych lub plastikowych łopatek, miękko zakończonych i bez ostrych krawędzi. Do przyrządzania tego rodzaju posiłku warto również wykorzystać patelnie do jaj sadzonych zwanych również dołkownicą. Posiada ona specjalnie wyżłobione otwory na dnie naczynia, do których należy wbić jako. Patelnię tę można również wykorzystać do smażenia placuszków, naleśników, omletów i innych dań. Częstym zabiegiem jest worzenie dołków o różnych kształtach. Dzięki temu można zachęcić do jedzenia dzieci oraz niejadków.

Patelnie do jajek sadzonych powinny ponadto posiadać lekką konstrukcję oraz wygodną, najlepiej profilowaną rączkę. Spód patelni musi się szybko nagrzewać, jednak nie spalić przyrządzanego posiłku. Ważnym jest również średnica patelni. Im większe naczynie, tym więcej jajek można przygotować jednocześnie.

Aby przygotować idealne jajko sadzone, należy dokładnie rozgrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu – najlepiej masła. Kolejno wbić powoli jajko, w taki sposób, by nie rozpłynęło się. Patelnie do jaj sadzonych z wgłębieniami zapobiegną rozejściu się białka na wszystkie strony. Przyprawić jajko według własnego uznania. Przykryć patelnię na kilka chwil, po czym delikatnie przełożyć danie na talerz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here