Chardonnay, ze względu na swój smak jest najczęściej spożywanym białym winem na świecie. Szczep tego wina jest bardzo ceniony, zarówno przez plantatorów, jak i konsumentów. Szczepy chardonnay dojrzewają szybko nawet w różnorodnym klimacie (ciepłym i zimnym).
Do jakich potraw pasuje chardonnay?
Niedopasowania potraw do chardonnay zdarzają się niezwykle rzadko. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi to białe wino świetnie komponuje się zarówno z potrawami z drobiu, wieprzowiny, owoców morza, jak i do ciężkich potraw na bazie masła i śmietany. Tym samym warto spróbować połączenia chardonnay z:
homarami,
ostrygami,
owocami morza,
rybami (halibutem, pstrągiem, łososiem i solą)
guacamole
grillowanymi krewetkami
daniami, doprawionymi curry
ostro przyprawione potrawy wegetariańskie
makarony z pomidorami i oregano
Należy za to unikać połączeń z tłustymi potrawami, takimi jak: makrela, sardynki oraz grzyby.
Chardonnay, tak jak każde białe wino podaje się schłodzone – w temperaturze 5-8 ° C. Aby utrzymać tę temperaturę po wyjęciu butelki z lodówki można umieścić ją w wiaderku, wypełnionym do połowy lodem i szklanką wody. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duża ilość lodu oraz za długi okres intensywnego chłodzenia mogą osłabić jego bukiet.
W jakich kieliszkach podawać chardonnay?
Serwujemy je w kieliszkach do białego wina. Wykonane są z cienkiego szkła, są mniejsze od kieliszków do czerwonego wina, a wyglądem – poprzez zwężenie ku górze – przypominają kwiaty tulipana.
Piliście kiedyś chardonnay? Przypadło Wam do gustu?