Czosnek ma silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. W Polsce szczególną popularność zdobył jako środek leczniczy w wypadku przeziębień oraz grypy. Któż z nas nie jadł chociaż raz w życiu kromki z masłem i czosnkiem bądź nie dodawał go do mleka z miodem?

W wielu domach przyrządza się syropy z czosnku. Przepis jest bardzo prosty – wystarczy zmiażdżyć kilka ząbków, dodać sok z cytryny i wszystko zalać przegotowaną wodą. Można dodać także miód. Powstały roztwór należy odstawić na dobę i dopiero wówczas odcedzić. Jedną łyżkę syropu w razie choroby należy wypijać raz na cztery godziny. Mniejsze ilości można przyjmować również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności.

Boli Cię ząb? Obtocz ząbek czosnku solą i przyłóż w bolące miejsce. Innym sposobem jest starcie w równych proporcjach czosnku i cebuli. Do tak przygotowanej papki trzeba dodać sól. Zawiesinę następnie nakładamy na wacik i przykładamy do zęba. Warto dodać również, że żucie ząbku czosnku odkaża jamę ustną.

Czosnek zalecany jest także na problemy z przewodem pokarmowym, gdyż pobudza trawienie, zapobiega wzdęciom, zgagom, usprawnia pracę jelit oraz trzustki i ma działanie rozkurczające. Pomaga również odbudować zniszczoną florę bakteryjną oraz pozbyć się z układu pokarmowego pasożytów (owsików, glist).

Z czosnkiem powinni zaprzyjaźnić się nadciśnieniowcy, ponieważ wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, usprawnia krążenie krwi (działa przeciwzakrzepowo) oraz wpływa korzystnie na pracę serca. Czosnek przyczynia się również do wzrostu „dobrego” cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, dlatego jest zalecany osobom chorym na cukrzycę.

Nie wszyscy wiedzą, że czosnek jest wskazany w profilaktyce antynowotworowej jako źródło antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników i – co za tym idzie – przed powstawaniem komórek nowotworowych. Ze względu na dobroczynne antyoksydanty czosnek przeciwdziała także procesom starzenia.

Czosnku nie powinny jeść kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią. Może również zadziałać szkodliwie u osób, które przyjmują insulinę bądź należą do niskociśnieniowców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here