Ciasta i desery Babeczki serowe - przepis

Babeczki serowe – przepis

-

Do ich samodzielnego wykonania potrzebne są składniki na ciasto, a więc:

4 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
pół kostki prawdziwego masła
1 szklanka cukru pudru
6 surowych żółtek

Do wykonania masy należy przygotować:

pół kilograma białego sera
3 żółtka
1 szklankę cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
pół kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczyptę soli
białko z trzech jajek

Najpierw należy przygotować serową masę. Ser trzeba dokładnie zmielić w maszynce, a następnie dodać do niego żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, miękką margarynę posiekaną na kawałki, mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować, aby masa była gładka. W osobnej misce należy ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Do serowej masy należy delikatnie dodawać pianę z białek, mieszając całość łyżką. Kiedy masa serowa będzie już gotowa, należy odstawić ją do lodówki.

Następnie przygotowujemy ciasto. W tym celu masło i margarynę należy wyłożyć na stolnicę, dodać cukier, przesianą przez sitko mąkę i wszystkie składniki posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i z całości zagnieść elastyczne ciasto, ewentualnie dodając mąkę tak, aby ciasto się nie kleiło i dobrze odchodziło od rąk. Następnie należy je niezbyt cienko rozwałkować, wycinać z niego krążki wielkości foremek, w których chcemy piec babeczki. Foremki należy przed wylepianiem ich ciastem nasmarować margaryną. Następnie do każdej wkładać ciasto, dokładnie dociskając je do brzegów i dna, wkładać łyżką trochę serowej masy, a drugi krążek układać na masie i zlepiać z brzegami dolnego, tworząc zamkniętą bryłę, aby ser nie wyciekał w czasie pieczenia.

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, włożyć do niego wypełnione ciastem foremki i zapiekać tak długo, aż wierzchnia warstwa uzyska złoty kolor. Po wyjęciu babeczki należy odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z foremek.

Znacie inny przepis na babeczki serowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Gdzie pojechać na wakacje z dziećmi?

Okres wakacyjny jest szczególnym czasem dla rodzin. Dzieci nie chodzą do szkoły, rodzice nieraz przez cały rok odkładają dni urlopowe na miesiące letnie. Warto jest dołożyć starań, aby czas wspólnie spędzany należał do udanych. Niezmiernie ważny jest wybór miejsca wypoczynku.

Astma oskrzelowa – przyczyny i objawy

Astma oskrzelowa jest przewlekłą chorobą, która związana jest z toczącym się stanem zapalnym w obrębie oskrzeli. Niemalże nieodłącznym elementem w przebiegu astmy jest nadreaktywność oskrzeli. Polega ona na tym, że niektóre alergeny, które u zdrowego człowieka nie powodują żadnych zmian, u chorego na astmę prowokują wystąpienie patologicznych reakcji.

Zobacz też

Jak usunąć plamy z markerów?

Mazaki, flamastry i markery są praktyczne, lubiane przez dzieci i przydatne w biurach i szkołach. Gdyby jeszcze nie plamiły... Ale wystarczy odrobina przebiegłości i żadna plama nie będzie Ci straszna.

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: