Do wykonania jednych z nich potrzebne jest:

30 dag mąki pszennej
kostka masła
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
półtorej szklanki mleka
1,5% 1 opakowanie śmietankowego lub waniliowego budyniu
kilka łyżek wyjętych z konfitury owoców
2 świeże jabłka
2 łyżki brązowego cukru

W pierwszej kolejności na stolnicy należy umieścić mąkę, zrobić w niej dołek, wbić do niego 2 żółtka, dodać pokrojone w plasterki ciepłe masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól i wszystkie te składniki dokładnie i szybko zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto nieprzywierające do rąk. Następnie ciasto należy ochłodzić w lodówce, najlepiej przez 2-3 godziny, zawinięte w folię spożywczą lub aluminiową, aby nie pochłonęło zapachów z lodówki. Przecież nie chcemy, aby nasze babeczki pachniały czosnkiem lub wędzoną kiełbasą.

Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować, powycinać z niego kółeczka pasujące wielkością do przygotowanych i nasmarowanych margaryną foremek i wylepić nimi foremki. Tak gotowe babeczki włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez maksymalnie 15 minut uważając, aby się zbytnio nie spiekły. W międzyczasie należy przygotować budyń, według przepisu na opakowaniu, z tą tylko różnicą, że wlewając do mleka rozpuszczony w szklance mleka budyń należy dodać do niego jeszcze 4 żółtka. Gotowy budyń należy odstawić przykryty do wystygnięcia.

Kiedy babeczki będą już gotowe, należy wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na tym etapie babeczek nie należy jeszcze wyjmować z foremek. Następnie każdą babeczkę należy wypełniać budyniem, układać na niej owoce z konfitury, cieniutkie plasterki jabłka, posypywać z wierzchu brązowym cukrem i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Po wyjęciu babeczki wystudzić i dopiero wtedy wyjmować z foremek.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBabeczki serowe – przepis
Następny artykułBabeczki z jabłkami – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here