Do samodzielnego wykonania babeczek jabłkowych należy przygotować:
Najpierw należy wykonać ciasto. W tym celu na stolnicę należy przesiać przez sitko mąkę, zebrać ją na jedną kupkę i zrobić w niej niewielką dziurkę. Następnie należy wlać do niej żółtko, dodać cukier puder, kawałki masła i szybko, energicznie zagnieść ciasto, ugniatając tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Gotowe ciasto należy ułożyć na lekko posypanym mąką talerzu, przykryć pergaminem i wstawić do lodówki na około 45 minut.
W międzyczasie należy przygotować nadzienie do babeczek. W misce należy zmiksować ze sobą śmietanę z dodatkiem cukru, 1 jajko i budyń w proszku. Kiedy ze wszystkich składników powstanie gładka masa, już przy pomocy łyżki należy wymieszać ją z cynamonem i otartą skórką cytrynową.
Następnie należy przygotować owoce. W tym celu dokładnie je myjemy, odcinamy cienką warstwę z wierzchu, tam gdzie znajduje się ogonek i odkładamy, ponieważ będzie on jeszcze potrzebny. Następnie z każdego jabłka należy delikatnie, aby go nie uszkodzić, usunąć gniazdo nasienne. Jabłka należy umieścić w rondelku, zalać je sokiem jabłkowym i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut. Po wyjęciu ich z rondelka, należy odstawić je do wystygnięcia. Przygotowaną masę marcepanową należy podzielić na 6 różnych części, po jednej na każde jabłko i wkładać do każdego z nich w miejsce usuniętych nasion.
Po upływie 45 minut należy wyjąć z lodówki ciasto, stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i cieniutko rozwałkować. Następnie, z tak rozwałkowanego ciasta należy wycinać placki wielkości foremki, w której będziemy piec babeczki, najlepiej aby były to foremki na tartaletki, o średnicy około 10 centymetrów. Każdą z nich należy wylepić wyciętym ciastem, łyżką wyłożyć na nie przygotowaną masę, tak aby dokładnie przykryła dno i ułożyć na niej jedno jabłko, przykryte z wierzchu wcześniej odciętym plasterkiem z ogonkiem.
Babeczki należy wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 25 minut. Po wyjęciu odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy wyjmować z foremek.
czubatą szklankę mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1 żółtko
pół kostki masła
2 łyżki waniliowego budyniu w proszku
5 łyżek cukru kryształ
2 jajka
pół łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczkę startej skórki cytryny
6 malutkich kwaśnych jabłek
¾ szklanki soku jabłkowego (najlepiej wykonanego samodzielnie ze świeżych jabłek 10 dag masy marcepanowej)
Znacie inny przepis na babeczki jabłkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.