Do samodzielnego wykonania babeczek jabłkowych należy przygotować:

Najpierw należy wykonać ciasto. W tym celu na stolnicę należy przesiać przez sitko mąkę, zebrać ją na jedną kupkę i zrobić w niej niewielką dziurkę. Następnie należy wlać do niej żółtko, dodać cukier puder, kawałki masła i szybko, energicznie zagnieść ciasto, ugniatając tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Gotowe ciasto należy ułożyć na lekko posypanym mąką talerzu, przykryć pergaminem i wstawić do lodówki na około 45 minut.

W międzyczasie należy przygotować nadzienie do babeczek. W misce należy zmiksować ze sobą śmietanę z dodatkiem cukru, 1 jajko i budyń w proszku. Kiedy ze wszystkich składników powstanie gładka masa, już przy pomocy łyżki należy wymieszać ją z cynamonem i otartą skórką cytrynową.

Następnie należy przygotować owoce. W tym celu dokładnie je myjemy, odcinamy cienką warstwę z wierzchu, tam gdzie znajduje się ogonek i odkładamy, ponieważ będzie on jeszcze potrzebny. Następnie z każdego jabłka należy delikatnie, aby go nie uszkodzić, usunąć gniazdo nasienne. Jabłka należy umieścić w rondelku, zalać je sokiem jabłkowym i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut. Po wyjęciu ich z rondelka, należy odstawić je do wystygnięcia. Przygotowaną masę marcepanową należy podzielić na 6 różnych części, po jednej na każde jabłko i wkładać do każdego z nich w miejsce usuniętych nasion.

Po upływie 45 minut należy wyjąć z lodówki ciasto, stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i cieniutko rozwałkować. Następnie, z tak rozwałkowanego ciasta należy wycinać placki wielkości foremki, w której będziemy piec babeczki, najlepiej aby były to foremki na tartaletki, o średnicy około 10 centymetrów. Każdą z nich należy wylepić wyciętym ciastem, łyżką wyłożyć na nie przygotowaną masę, tak aby dokładnie przykryła dno i ułożyć na niej jedno jabłko, przykryte z wierzchu wcześniej odciętym plasterkiem z ogonkiem.

Babeczki należy wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 25 minut. Po wyjęciu odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy wyjmować z foremek.

czubatą szklankę mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1 żółtko
pół kostki masła
2 łyżki waniliowego budyniu w proszku
5 łyżek cukru kryształ
2 jajka
pół łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczkę startej skórki cytryny
6 malutkich kwaśnych jabłek
¾ szklanki soku jabłkowego (najlepiej wykonanego samodzielnie ze świeżych jabłek 10 dag masy marcepanowej)

Znacie inny przepis na babeczki jabłkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBabeczki z budyniem – przepis
Następny artykułBabeczki z owocami – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here