Pierwsze z nich to babeczki, które będziemy dekorować jagodami, malinami, truskawkami i jeżynami. Do ich wykonania potrzebne są składniki na ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag schłodzonego masła
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
Do wykonania masy do babeczek należy przygotować:
450 ml mleka
3 łyżki cukru
40 dag mieszanki owocowej (jagody, maliny, truskawki i jeżyny)
Mąkę należy przesiać przez sitko, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać pokrojone na plasterki masło oraz 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody i wszystkie te składniki dokładnie zagnieść. Tak zagniecione ciasto należy przez godzinę lub dwie chłodzić w lodówce, najlepiej zawinięte w folię aluminiową lub spożywczą. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy podzielić je na 8 równych części, zrobić z nich w rękach kształtne kulki i wylepiać nimi całe foremki, które w przypadku tych babeczek powinny być nieco większe, nawet o średnicy około 10 centymetrów. Następnie do każdej foremki należy włożyć dokładnie wymytą przykrywkę do słoiczka i umieścić na niej coś ciężkiego, co sprawi, że ciasto w czasie pieczenia ładnie wkomponuje się w foremkę.
Tak przygotowane ciasto należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać w nim nie dłużej niż 20 minut, do momentu uzyskania przez ciasto złoto-brązowego koloru. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy zdjąć z nich całe obciążenie i odstawić je do wystygnięcia. Dopiero wtedy można wyjmować je z foremek, zimne już się nie pokruszą.
Przygotowanie masy do babeczek należy rozpocząć od zrobienia budyniu, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po zdjęciu go z ognia należy przykryć z wierzchu i odstawić do wystygnięcia oraz stężenia. Kiedy będzie już chłodny, na każdą babeczkę należy wykładać po łyżce budyniu i układać na nim owoce.
Znacie inny przepis na babeczki z owocami? Podzielcie się nim w komentarzu.