Do samodzielnego wykonania truskawkowych babeczek potrzebne jest:
Najpierw należy przygotować owoce. Jeżeli truskawki są świeże, należy dokładnie je wymyć, pozbawić ogonków, odrzucić owoce nadgnite lub zbyt dojrzałe, a następnie osuszyć. Kilkanaście owoców należy odłożyć do dekoracji. Pozostałe należy pokroić na niezbyt drobne kawałki, aby nie powstała z nich papka. Następnie do miski należy wlać wyciśnięty sok z cytryny, dodać do niego cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dwie. W tym czasie należy przepuścić przez maszynkę do mielenia ser, dodać do niego śmietanę kremówkę, Campari i całość bardzo dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Do oddzielnej miski należy przesiać przez sitko cukier puder, dodać 2/3 całej przygotowanej masy serowej, dodać truskawki i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Z gotowego truskawkowego kremu należy uformować małe babeczki i układać je na niewielkich talerzykach, aby ich już więcej nie przekładać. Wierzch babeczek należy przykryć porcją sera, dokładnie go wygładzić, a na wierzchu układać odłożone wcześniej truskawki, przekrawane na pół, delikatnie wbijając je w masę. Tak przygotowane babeczki należy włożyć do lodówki i podawać mocno schłodzone. Nie powinny jednak stać w niej dłużej niż 1 dzień.
Inny, bardziej tradycyjny przepis na truskawkowe babeczki podaje, aby przygotować:
pół kostki masła
1 jajko i oddzielone od białka żółtko
cukier puder lub cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki śmietany kremówki
kilka truskawek do dekoracji
Do głębokiej miski należy przesiać mąkę i dodać do niej pokrojone na plasterki niezbyt twarde masło. Całość dokładnie zagnieść. Następnie dodać do tego całe jajko, żółtko i ze wszystkich składników wyrobić elastyczne i nieklejące się do rąk ciasto. Następnie należy zawinąć je w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu odrywać z całości niewielkie kawałki ciasta i wylepiać nimi posmarowane margaryną foremki do pieczenia babeczek. Następnie wkładać je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do momentu uzyskania jasnozłotego koloru. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie ze śmietany z dodatkiem cukru pudru lub cukru waniliowego ubić gładką masę, wypełniać nią wystudzone babeczki i do każdej z nich wkładać świeże truskawki.
450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobnego cukru
550 g świeżego sera risotta
140 ml śmietany kremówki
3 łyżki Campari
4 łyżek cukru pudru
Znacie inny przepis na babeczki truskawkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.