Do samodzielnego wykonania truskawkowych babeczek potrzebne jest:

Najpierw należy przygotować owoce. Jeżeli truskawki są świeże, należy dokładnie je wymyć, pozbawić ogonków, odrzucić owoce nadgnite lub zbyt dojrzałe, a następnie osuszyć. Kilkanaście owoców należy odłożyć do dekoracji. Pozostałe należy pokroić na niezbyt drobne kawałki, aby nie powstała z nich papka. Następnie do miski należy wlać wyciśnięty sok z cytryny, dodać do niego cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dwie. W tym czasie należy przepuścić przez maszynkę do mielenia ser, dodać do niego śmietanę kremówkę, Campari i całość bardzo dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Do oddzielnej miski należy przesiać przez sitko cukier puder, dodać 2/3 całej przygotowanej masy serowej, dodać truskawki i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Z gotowego truskawkowego kremu należy uformować małe babeczki i układać je na niewielkich talerzykach, aby ich już więcej nie przekładać. Wierzch babeczek należy przykryć porcją sera, dokładnie go wygładzić, a na wierzchu układać odłożone wcześniej truskawki, przekrawane na pół, delikatnie wbijając je w masę. Tak przygotowane babeczki należy włożyć do lodówki i podawać mocno schłodzone. Nie powinny jednak stać w niej dłużej niż 1 dzień.

Inny, bardziej tradycyjny przepis na truskawkowe babeczki podaje, aby przygotować:

7 łyżek mąki pszennej
pół kostki masła
1 jajko i oddzielone od białka żółtko
cukier puder lub cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki śmietany kremówki
kilka truskawek do dekoracji

Do głębokiej miski należy przesiać mąkę i dodać do niej pokrojone na plasterki niezbyt twarde masło. Całość dokładnie zagnieść. Następnie dodać do tego całe jajko, żółtko i ze wszystkich składników wyrobić elastyczne i nieklejące się do rąk ciasto. Następnie należy zawinąć je w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu odrywać z całości niewielkie kawałki ciasta i wylepiać nimi posmarowane margaryną foremki do pieczenia babeczek. Następnie wkładać je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do momentu uzyskania jasnozłotego koloru. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie ze śmietany z dodatkiem cukru pudru lub cukru waniliowego ubić gładką masę, wypełniać nią wystudzone babeczki i do każdej z nich wkładać świeże truskawki.

450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobnego cukru
550 g świeżego sera risotta
140 ml śmietany kremówki
3 łyżki Campari
4 łyżek cukru pudru

Znacie inny przepis na babeczki truskawkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBabeczki z owocami – przepis
Następny artykułCebula – działanie, właściwości, zastosowanie

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here