Cebula, ze względu na łatwość hodowli, uprawiana jest niemal na całym świecie. Jej dobroczynny wpływ na ludzki organizm jest nieoceniony. Z całą pewnością można powiedzieć, że jest niezastąpionym źródłem witamin E, B1, B2, B6 oraz C. Ponadto, dzięki lotnym olejkom, pektynie, witaminom, sulfinowi etylu oraz flawonoidom wykazuje wysokie wartości odżywcze oraz dietetyczne.

Cebula wykorzystywana jest jednak przede wszystkim w obszarze zdrowego odżywiania. Posiada bowiem działanie wzmacniające, oczyszczające organizm, odtruwające go oraz usuwające szkodliwe efekty przemiany materii. Dzieje się tak za sprawą jej działania pobudzającego perystaltykę jelit. Ponadto, na nasz organizm działa moczopędnie, co jest szczególnie ważne w czasie infekcji dróg moczowych czy zaburzeń w jego oddawaniu oraz bakteriobójczo – stąd jest częstym składnikiem diety w czasie infekcji wirusowych czy przeziębień. Nieoceniony w takich przypadkach jest też syrop z cebuli.

Zastosowanie cebuli w codziennej diecie jest również bardzo ważne w przeciwdziałaniu chorobom serca. Jej regularne spożywanie, najlepiej surowej, obniża ciśnienie krwi u osób mających problemy z sercem oraz zapobiega występowaniu innych chorób serca. Ponadto obniża zawartość LDL we krwi – tzw. złego cholesterolu, zabierając go z krwi i przenosząc do wątroby, gdzie jest neutralizowany oraz pomaga we wzroście HLD, czyli dobrego cholesterolu.

Powszechnie znane jest również wykorzystanie cebuli przy różnego rodzaju problemach skórnych. Działa leczniczo na owrzodzenia, pęcherze, jak również uśmierza ból i świąd związany z ukąszeniami owadów, takich jak komary, pszczoły i osy. W tym celu zmienione chorobowo miejsce okłada się plasterkami surowej cebuli, która znacząco łagodzi stan zapalny oraz niweluje uczucie bólu i pieczenia. Ponadto ma zastosowanie przy przetłuszczających się włosach – zmniejsza wydzielanie sebum dzięki zawartej w niej siarce.

Niezwykle ważny, w zastosowaniu cebuli w codziennej diecie jest fakt, że wszystkie swoje cenne właściwości posiada nie tylko surowe warzywo, ale w dużej mierze także gotowane czy smażone. Dlatego tak popularne jest jej wykorzystanie w bardzo wielu znanych nam potrawach i daniach, takich jak zupy, sosy, zapiekanki, pizze, gulasze, dania mięsne oraz sałatki.

Lubicie cebulę? Często ją używacie w kuchni? Do czego?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBabeczki z truskawkami – przepis
Następny artykułChleb świąteczny – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here