Do wykonania pierwszej wersji chleba na święta należy przygotować:
około 1 kilograma mąki pszennej tortowej
1 opakowanie świeżych drożdży (do wypieku chleba nadają się lepiej niż suche)
1 kubeczek dużego jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżki oleju
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1 łyżeczkę soli oraz 12 łyżeczek cukru
kostka masła
1 oddzielone od białka żółtko
Najpierw należy przygotować dużą, głęboką miskę, do której trzeba przesiać przygotowaną mąkę i zrobić w jej środku spory dołek. W osobnym naczyniu należy rozmieszać ze sobą 2 całe jajka, 500 ml jogurtu naturalnego, połączonego wcześniej z sodą oczyszczoną i drożdżami. Do całości dodajemy sól, cukier oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do wgłębienia w mące i dokładnie, długo zagniatamy ciasto. Następnie należy je rozdzielić na dwie równe części i każdą z nich dokładnie, miejsce w miejsce, posmarować niezbyt twardym masłem.
Kiedy ciasto zacznie już lekko wyrastać, należy zwinąć je w rulonik i tak powstały wałeczek kroimy na niezbyt duże kawałki, o grubości maksymalnie 5 cm. Otrzymane porcje należy układać jedna obok drugiej, w tortownicy lub innej okrągłej formie nasmarowanej margaryną i oprószonej mąką lub bułką tartą. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Kiedy zacznie wyrastać, należy pędzelkiem posmarować je z wierzchu rozmieszanym żółtkiem i włożyć do nagrzanego do 150 stopni piekarnika; piec, aż skórka z wierzchu będzie brązowa i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika chleb przykryty ściereczką odstawiamy do wystygnięcia.
Inny przepis na chleb świąteczny, w tym przypadku z daktylami podaje, aby przygotować:
25 g żytniej mąki
300 g mąki pszennej
1 łyżeczkę cukru
8 g świeżych drożdży (lub mniej, jeżeli są suche)
¾ szklanki wody
20 g miodu wielokwiatowego
20 g niezbyt twardego masła
1 łyżeczkę soli
60 g daktyli
1 łyżkę oleju roślinnego
dodatkową porcję mąki (będzie potrzebna w czasie wyrabiania ciasta)
sezam do dekoracji chleba z wierzchu
W niewielkiej miseczce należy połączyć ze sobą drożdże i cukier, mieszając i rozdrabniając je tak długo, aż uzyskają półpłynną konsystencję. Do osobnej, głębokiej miski należy przesiać oba rodzaje mąki, zrobić w niej spory dołeczek, wlać do niego wodę, rozczyn drożdżowy, pokrojone w kawałki masło i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Daktyle przed dodaniem do ciasta należy oczyścić, pozbawić ewentualnych pestek oraz pokroić na niezbyt małe kawałki. Następnie ułożyć je na cieście, delikatnie wbijając i całość ponownie dokładnie zagnieść. Z ciasta należy uformować ładny chlebek, z wierzchu pędzelkiem posmarować olejem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Po tym czasie należy delikatnie napiąć wierzchnią warstwę ciasta, ułożyć je na posypanej mąką blasze lub w foremce i odstawić jeszcze na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto należy delikatnie zwilżyć, posypać ziarenkami sezamu i piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 25 minut. Na czas pieczenia na dno piekarnika należy włożyć napełnione wodą naczynie żaroodporne. Po wyjęciu z piekarnika chleb należy odstawić do wystygnięcia.