Do wykonania pierwszej wersji chleba na święta należy przygotować:

około 1 kilograma mąki pszennej tortowej
1 opakowanie świeżych drożdży (do wypieku chleba nadają się lepiej niż suche)
1 kubeczek dużego jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżki oleju
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1 łyżeczkę soli oraz 12 łyżeczek cukru
kostka masła
1 oddzielone od białka żółtko

Najpierw należy przygotować dużą, głęboką miskę, do której trzeba przesiać przygotowaną mąkę i zrobić w jej środku spory dołek. W osobnym naczyniu należy rozmieszać ze sobą 2 całe jajka, 500 ml jogurtu naturalnego, połączonego wcześniej z sodą oczyszczoną i drożdżami. Do całości dodajemy sól, cukier oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do wgłębienia w mące i dokładnie, długo zagniatamy ciasto. Następnie należy je rozdzielić na dwie równe części i każdą z nich dokładnie, miejsce w miejsce, posmarować niezbyt twardym masłem.

Kiedy ciasto zacznie już lekko wyrastać, należy zwinąć je w rulonik i tak powstały wałeczek kroimy na niezbyt duże kawałki, o grubości maksymalnie 5 cm. Otrzymane porcje należy układać jedna obok drugiej, w tortownicy lub innej okrągłej formie nasmarowanej margaryną i oprószonej mąką lub bułką tartą. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Kiedy zacznie wyrastać, należy pędzelkiem posmarować je z wierzchu rozmieszanym żółtkiem i włożyć do nagrzanego do 150 stopni piekarnika; piec, aż skórka z wierzchu będzie brązowa i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika chleb przykryty ściereczką odstawiamy do wystygnięcia.

Inny przepis na chleb świąteczny, w tym przypadku z daktylami podaje, aby przygotować:

25 g żytniej mąki
300 g mąki pszennej
1 łyżeczkę cukru
8 g świeżych drożdży (lub mniej, jeżeli są suche)
¾ szklanki wody
20 g miodu wielokwiatowego
20 g niezbyt twardego masła
1 łyżeczkę soli
60 g daktyli
1 łyżkę oleju roślinnego
dodatkową porcję mąki (będzie potrzebna w czasie wyrabiania ciasta)
sezam do dekoracji chleba z wierzchu

W niewielkiej miseczce należy połączyć ze sobą drożdże i cukier, mieszając i rozdrabniając je tak długo, aż uzyskają półpłynną konsystencję. Do osobnej, głębokiej miski należy przesiać oba rodzaje mąki, zrobić w niej spory dołeczek, wlać do niego wodę, rozczyn drożdżowy, pokrojone w kawałki masło i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

szybki chceb domowyFot.: Agata Piecuch
Następnie dokładnie i długo wyrabiane ciasto należy odstawić na oprószoną mąką deskę, przykryć ściereczką i pozostawić na około 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, należy ponownie dokładnie je wyrobić do uzyskania gładkiej, jednolitej, pozbawionej grudek masy. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki pszennej, jednak nie należy z nią przesadzać, aby po upieczeniu chleb nie był zbyt twardy.

Daktyle przed dodaniem do ciasta należy oczyścić, pozbawić ewentualnych pestek oraz pokroić na niezbyt małe kawałki. Następnie ułożyć je na cieście, delikatnie wbijając i całość ponownie dokładnie zagnieść. Z ciasta należy uformować ładny chlebek, z wierzchu pędzelkiem posmarować olejem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Po tym czasie należy delikatnie napiąć wierzchnią warstwę ciasta, ułożyć je na posypanej mąką blasze lub w foremce i odstawić jeszcze na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto należy delikatnie zwilżyć, posypać ziarenkami sezamu i piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 25 minut. Na czas pieczenia na dno piekarnika należy włożyć napełnione wodą naczynie żaroodporne. Po wyjęciu z piekarnika chleb należy odstawić do wystygnięcia.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCebula – działanie, właściwości, zastosowanie
Następny artykułChrzan tarty – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here