Naturalny korzeń chrzanu, przed poddaniem go jakiejkolwiek obróbce, posiada niezwykle intensywny, silny i ostry smak. Dzięki temu tak dobrze komponuje się z wędlinami i mięsami, ożywiając ich nieco mdławy smak.
Do samodzielnego wykonania tradycyjnego, domowego tartego chrzanu potrzebny jest:
Do niedużego naczynia, najlepiej średniej wielkości miseczki, należy wsypać cukier, dodać ocet, masło oraz odrobinę gorącej, przegotowanej wody i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Korzeń chrzanu należy cieniutko obrać, oczyścić i osuszyć. Następnie należy zetrzeć go na tarce na najdrobniejszych oczkach. Tak przygotowany chrzan należy dodać do pozostałych składników w miseczce i dokładnie wymieszać. Do oddzielnej miseczki należy wbić jajko, wlać do niego śmietanę i dokładnie mieszać, a następnie wlać do chrzanowej masy, wymieszać, przełożyć do rondelka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając.
Po zdjęciu chrzanu z ognia należy odstawić go do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Doskonałym urozmaiceniem tego przepisu będzie dodanie do niego świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Jego ilość zależna jest w dużej mierze od ilości przygotowywanego chrzanu oraz od smaku, jaki w rezultacie chcemy uzyskać.
średniej wielkości korzeń chrzanu
pół szklanki śmietany
1 jajko
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli
Znacie inny przepis na domowy chrzan? Podzielcie się nim w komentarzu.