Naturalny korzeń chrzanu, przed poddaniem go jakiejkolwiek obróbce, posiada niezwykle intensywny, silny i ostry smak. Dzięki temu tak dobrze komponuje się z wędlinami i mięsami, ożywiając ich nieco mdławy smak.

Do samodzielnego wykonania tradycyjnego, domowego tartego chrzanu potrzebny jest:

Do niedużego naczynia, najlepiej średniej wielkości miseczki, należy wsypać cukier, dodać ocet, masło oraz odrobinę gorącej, przegotowanej wody i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Korzeń chrzanu należy cieniutko obrać, oczyścić i osuszyć. Następnie należy zetrzeć go na tarce na najdrobniejszych oczkach. Tak przygotowany chrzan należy dodać do pozostałych składników w miseczce i dokładnie wymieszać. Do oddzielnej miseczki należy wbić jajko, wlać do niego śmietanę i dokładnie mieszać, a następnie wlać do chrzanowej masy, wymieszać, przełożyć do rondelka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając.

Po zdjęciu chrzanu z ognia należy odstawić go do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Doskonałym urozmaiceniem tego przepisu będzie dodanie do niego świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Jego ilość zależna jest w dużej mierze od ilości przygotowywanego chrzanu oraz od smaku, jaki w rezultacie chcemy uzyskać.

średniej wielkości korzeń chrzanu
pół szklanki śmietany
1 jajko
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli

Znacie inny przepis na domowy chrzan? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułChleb świąteczny – przepis
Następny artykułDrinki z szampanem – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here