Do samodzielnego wykonania babeczek z masy kajmakowej należy przygotować:
250 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła szczyptę soli 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżkę zimnego mleka
Oczywiście masę kajmakową można kupić już gotową w sklepach, najczęściej sprzedawaną w puszkach. Jednak prawdziwy urok domowych wypieków polega na samodzielnym przygotowaniu wszystkich składników, w tym przypadku również masy kajmakowej. Do jej wykonania należy przygotować puszkę skondensowanego mleka słodzonego, 100 ml spirytusu oraz trochę mleka do ewentualnego rozrzedzenia masy.
Do niedużej miski należy przesiać przez sitko całość mąki, w jej środku zrobić dziurkę i wbić do niej jajko, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło, sól, cukier puder, dodać przygotowane mleko i ze wszystkich składników energicznie zagnieść elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto. Zaraz po zagnieceniu ciasta, należy zawinąć je w folię spożywczą lub aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.
Teraz należy przygotować masę. W tym celu należy gotować w wodnej kąpieli nieotwartą puszkę mleka, przez około 3 godziny. Po tym czasie puszkę należy wyjąć z wody i odstawić do wystudzenia. Następnie otworzyć ją, powstałą w środku masę przelać do miski, dodać do niej spirytus i dokładnie zmiksować. W razie potrzeby dodawać chłodnego mleka, do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Po upływie godziny ciasto należy wyjąć z lodówki i wyłożyć na posypanej mąką stolnicy. Następnie dokładnie je rozwałkować, do maksymalnej grubości pół centymetra. Z ciasta należy wycinać krążki nieco większe od średnicy foremek i wylepiać nimi foremki, odrywając ciasto wystające poza foremkę. Spód ciasta w foremkach należy w kilku miejscach nakłuć wykałaczką lub widelcem. Wypełnione foremki należy wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut uważając, aby się nie spiekły. Po wyjęciu foremek z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia. Następnie zimne wyjmować z foremek i wypełniać masą kajmakową.
Znacie inny przepis na babeczki kajmakowe? Podzielcie się nim w komentarzu.