Do samodzielnego wykonania babeczek z masy kajmakowej należy przygotować:

250 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła szczyptę soli 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżkę zimnego mleka

Oczywiście masę kajmakową można kupić już gotową w sklepach, najczęściej sprzedawaną w puszkach. Jednak prawdziwy urok domowych wypieków polega na samodzielnym przygotowaniu wszystkich składników, w tym przypadku również masy kajmakowej. Do jej wykonania należy przygotować puszkę skondensowanego mleka słodzonego, 100 ml spirytusu oraz trochę mleka do ewentualnego rozrzedzenia masy.

Do niedużej miski należy przesiać przez sitko całość mąki, w jej środku zrobić dziurkę i wbić do niej jajko, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło, sól, cukier puder, dodać przygotowane mleko i ze wszystkich składników energicznie zagnieść elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto. Zaraz po zagnieceniu ciasta, należy zawinąć je w folię spożywczą lub aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.

Teraz należy przygotować masę. W tym celu należy gotować w wodnej kąpieli nieotwartą puszkę mleka, przez około 3 godziny. Po tym czasie puszkę należy wyjąć z wody i odstawić do wystudzenia. Następnie otworzyć ją, powstałą w środku masę przelać do miski, dodać do niej spirytus i dokładnie zmiksować. W razie potrzeby dodawać chłodnego mleka, do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Po upływie godziny ciasto należy wyjąć z lodówki i wyłożyć na posypanej mąką stolnicy. Następnie dokładnie je rozwałkować, do maksymalnej grubości pół centymetra. Z ciasta należy wycinać krążki nieco większe od średnicy foremek i wylepiać nimi foremki, odrywając ciasto wystające poza foremkę. Spód ciasta w foremkach należy w kilku miejscach nakłuć wykałaczką lub widelcem. Wypełnione foremki należy wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut uważając, aby się nie spiekły. Po wyjęciu foremek z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia. Następnie zimne wyjmować z foremek i wypełniać masą kajmakową.

Znacie inny przepis na babeczki kajmakowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBabeczki jogurtowe – przepis
Następny artykułBabeczki serowe – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here