Doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty są słodkie i aromatyczne domowe wypieki. Z całą pewnością można zaliczyć do nich drożdżowe bułeczki, rogaliki czy większe ciasta. Jednak są one czasochłonne i często wymagają wielu skomplikowanych lub niedostępnych na co dzień w domu składników. Dlatego doskonałą alternatywą są tutaj szybkie, smaczne i proste domowe babeczki czy ciasteczka. Poniżej przedstawiam przepisy na babeczki jogurtowe, delikatne i bardzo łatwe.
Pierwszy z przepisów podaje, aby przygotować:
szklankę mąki pszennej,
pół szklanki cukru kryształ,
szklankę jogurtu naturalnego*
pół szklanki wiórków kokosowych,
pół szklanki owoców aronii lub jagód,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru waniliowego 1 duże jajko
* choć ciekawym urozmaiceniem będzie dodanie zamiast niego jogurtu owocowego o dowolnym smaku,
Do niedużej miski należy przesiać mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Następnie w szklance rozmieszać jogurt z dodatkiem 1 całego jajka i stopniowo wlewać całość do mąki energicznie mieszając, aby nie powstały trudne do rozprowadzenia grudki.
Kiedy ciasto jest już gładkie i jednolite, należy przygotować owoce. W tym celu trzeba je dokładnie wymyć, oczyścić i osuszyć. Następnie dodajemy je do ciasta, zostawiając kilka sztuk do dekoracji babeczek i staramy się delikatnie w nie wmieszać. Pod sam koniec, do ciasta należy wsypać cukier waniliowy i jeszcze raz zamieszać. Tak przygotowane ciasto należy łyżką wykładać do foremek do pieczenia babeczek. Należy je jednak zawczasu odpowiednio przygotować, wykładając papilotkami lub smarując margaryną. Ponadto należy pamiętać, że babeczki jeszcze trochę urosną, dlatego foremek nie należy wypełniać ciastem po same brzegi, a jedynie do ¾ ich wysokości.
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, wstawić do niego wypełnione ciastem foremki i zapiekać przez około 15-20 minut. W czasie, kiedy ciastka się pieką można wykonać lukier. W tym celu należy bardzo dokładnie i energicznie utrzeć ze sobą cukier puder z dodatkiem soku owocowego. Po upieczeniu, babeczki należy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą już troszeczkę chłodniejsze, można dekorować je lukrem i układać na nim owoce. Aby uniknąć pokruszenia i połamania, babeczki należy wyjmować z foremek dopiero po ich całkowitym wystygnięciu.
Znacie inny przepis na babeczki jogurtowe? Podzielcie się nim w komentarzu.