Do wykonania pierwszego z nich należy przygotować:
200 g cukru kryształ,
200 g masła,
200 g mąki tortowej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
2 jajka,
3 łyżki prawdziwego kakao,
4 łyżki gorącej, przegotowanej wody
W niedużej misce należy utrzeć na gładką masę miękkie masło z dodatkiem cukru. Masę należy ucierać do momentu, gdy cukier nie będzie już wyczuwalny między zębami. W oddzielnej miseczce należy połączyć ze sobą kakao, jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i dodać do utartego z cukrem masła.
Następnie należy przygotować foremki na babeczki. Aby ciasto do nich nie przywierało oraz aby babeczki dobrze się z nich wyjmowały po upieczeniu, najlepiej nasmarować je margaryną i ewentualnie delikatnie posypać bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek należy łyżką wykładać kakaową masę pamiętając, aby nie wypełniać ich po same brzegi, ponieważ za sprawą proszku do pieczenia, kiedy zaczną rosnąć w piekarniku, mogą wypływać z foremki. Wypełnione foremki należy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec je przez około 20 minut. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z foremek, dzięki temu się nie pokruszą. Gotowe babeczki można dekorować lukrem lub dowolną polewą do ciast.
Inny przepis na czekoladowe babeczki podaje aby przygotować
– 180 g czekolady,
– 180 g miękkiego masła,
– 3 jajka, 3 żółtka,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– 6 łyżek cukru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę wraz z masłem należy przełożyć do małego rondelka i umieścić go w innym, większym, z gotującą się wodą. W ten sposób, w tzw. wodnej kąpieli rozpuścić i wymieszać ze sobą oba te składniki. Kiedy wszystko już się rozpuści i dokładnie ze sobą połączy, należy garnek z czekoladową masą zdjąć z pary i odstawić do ochłodzenia. W tym czasie należy w niedużej misce utrzeć ze sobą 3 jajka w całości, dodać do nich 3 żółtka, 6 łyżek cukru, mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie składniki bardzo dokładnie i energicznie rozmieszać, aby się połączyły i utworzyły masę o jednolitej, gładkiej konsystencji. Pod sam koniec do masy jajecznej należy dodać jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową, wszystko dokładnie wymieszać, wykładać łyżką do nasmarowanych margaryną foremek, nie wypełniając ich po same brzegi, a jedynie do ¾ ich wysokości, a następnie piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wyjmować z foremek dopiero po ich wystygnięciu, aby się nie połamały ani nie pokruszyły.
Znacie inny przepis na babeczki jogurtowe? Podzielcie się nim w komentarzu.