Są smaczne, aromatyczne i znikają z talerzy – jeszcze ciepłe – w błyskawicznym tempie. Mowa o cytrynowych babeczkach, prawdziwym rarytasie dla smakoszy domowych wypieków. Poniżej przedstawiam dwa przepisy na samodzielne wykonanie tych słodkości w domu.
Pierwszy z nich podaje, aby przygotować:
Uwaga!
2 szklanki mąki pszennej, 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 jajka, pół szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, kubeczek jogurtu naturalnego – ok. 250 gram, 100 ml oleju, otartą skórkę cytrynową szczyptę soli
Do wykonania lukrowej dekoracji babeczek potrzebny jest cukier puder, sok z cytryny i dekoracyjna posypka.
W średniej misce należy umieścić wszystkie jajka, dodać do nich cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i całość dokładnie utrzeć na gładką masę o jednolitej konsystencji, aby kryształki cukru nie były wyczuwalne między zębami. Do tak przygotowanej masy należy dodać wymieszany z olejem jogurt naturalny, dokładnie wymieszać i pod sam koniec dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym.
Babeczki należy umieszczać w przygotowanych do tego celu foremkach, najlepiej wyłożonych papilotkami lub nasmarowanych margaryną, aby babeczki nie przywierały do dna, oraz aby łatwo było je wyjąć po upieczeniu. Ciasto należy wykładać łyżką do foremek, nie napełniając ich jednak po same brzegi, gdyż jeszcze troszkę urosną.
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, wstawić do niego gotowe foremki z ciastem i zapiekać przez około 20-25 minut co jakiś czas sprawdzając, czy nie spiekają się za bardzo z wierzchu. Jeżeli tak, należy przykryć je z góry pergaminem lub papierem śniadaniowym. Po upieczeniu babeczki należy odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z foremek. Można je również udekorować cukrem pudrem roztartym z sokiem z cytryny, a z wierzchu posypać dowolnymi ozdobami do ciast.
Inny przepis podaje, że do przygotowania babeczek cytrynowych potrzebne jest:
220 g mąki pszennej,
150 g cukru kryształ,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150 ml mleka,
150 ml oleju,
1 jajko,
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
W sporej misce należy umieścić wszystkie podane w przepisie składniki i mikserem ubić je na gładką masę o jednolitej konsystencji. Jednak najpierw mąkę należy przesiać przez sitko, aby była bardziej puszysta. Kiedy ciasto będzie gotowe, pod sam koniec dodać do niego sok z cytryny i całość delikatnie wymieszać łyżką. Następnie gotowe ciasto delikatnie wykładać do wyłożonych papilotkami lub nasmarowanych margaryną foremek, włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z foremek.
Znacie inny przepis na babeczki cytrynowe? Podzielcie się nim w komentarzu.