Do wykonania białych trufli będziesz potrzebować poniższych składników:
pół kostki masła
wiórki kokosowe
150 g śmietany kremówki 30% lub 36%
mleko
-
Krok pierwszy
Do miseczki wlej łyżkę mleka, wrzuć do niej rozkruszoną białą czekoladę, którą następnie rozpuść za pomocą pary lub kąpieli wodnej.
-
Krok drugi
Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło oraz 2 łyżki wiórek kokosowych, całość utrzyj.
-
Krok trzeci
Śmietanę kremówkę ubij dokładnie, poczym dodaj do masy z czekolady i jeszcze raz wszystko ubijaj.
-
Krok czwarty
Naczynie z masą odstaw na 10 minut w chłodne miejsce, z zastygniętej masy uformuj niewielkiej ilości kulki, które następnie możesz (ale nie musisz) panierować w wiórkach kokosowych.
Fot. Sylwia Załuńska
Znacie inny przepis na białe trufle? Podzielcie się nim z nami w komentarzu.