Ciasta i desery Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - przepis

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – przepis

-

Do upieczenia placka drożdżowego

pół szkl. mleka (w temperaturze pokojowej),
pół szklanki mąki,
4 łyżeczki drożdży,
szczypta cukru.

Z tych składników powstanie zaczyn. Potrzebna będzie bardzo duża miska, aby nie trzeba było przelewać ciasta, gdy wyrośnie. Musimy rozpuścić drożdże w mleku, dosypać mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Odstawiamy w ciepłe miejsce, pamiętając, aby naczynie z zaczynem przykryć ściereczką.

Gdy zaczyn wyrośnie delikatnie go zagniatamy i dodajemy kolejne składniki ciasta:

pół szkl. mleka (oczywiście nie z lodówki – musi mieć pokojową temperaturę),
pół szkl. cukru,
kilka kropelek aromatu waniliowego,
szczypta soli,
ćwierć kostki masła (miękkiego),
2 jajka (jedno całe i jedno żółtko),
prawie 3 szkl. mąki,
około 1 kg śliwek – wydrylowanych i pokrojonych na połówki

Składniki łączymy, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Śliwki dopiero na końcu układamy na cieście, mąkę zaś wsypujemy partiami, mieszając cały czas. Ciasto musi tak jak poprzednio podwoić swoją objętość.

Teraz, gdy ciasto jest prawie gotowe, robimy kruszonkę. Do niej potrzebujemy niecałą szklankę mąki, pół szklanki cukru, pół kostki roztopionego masła, cukier waniliowy (sporo, około połowy saszetki), pół łyżeczki cynamonu. Składniki zagniatamy, jeśli ciasto wyrosło, to kruszonkę robimy od razu, jeśli mamy na to czas – wstawiamy ją do zamrażarki, nawet na 15 minut – potem można będzie zetrzeć na tarce.

Ciasto pieczemy w dużej formie – do natłuszczonej wlewamy ciasto, układamy śliwki – gęsto, tak by do siebie przylegały, skórką do góry, na wierzch sypiemy kruszonkę. Ułożone wstawiamy do piekarnika na około 45 minut, do tzw. efektu suchego patyczka. Pieczemy w 180 st. C.

Znacie inny przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami ? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułKotlety schabowe – przepis
Następny artykułBigos – przepis
Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak się domagać zamieszczenia sprostowania w gazecie?

Wniosek o sprostowanie do gazety, która opublikowała dotyczące nas informacje w sposób nierzetelny lub niezgodny z prawda przypomina raczej polemikę, niż wniosek. Nie ma przewidzianego prawem wzoru dotyczącego takiego sprostowania, lecz można wskazać elementy, które taki wniosek powinien zawierać, by adresat wniosku potraktował go poważnie. Elementy te nie zostały wprost wymienione w ustawie, lecz prawo prasowe reguluje zasady zamieszczania sprostowania w gazecie.

Oczyszczanie organizmu z toksyn – informacje

Nasz organizm, szczególnie po zimie, wymaga oczyszczenia z toksyn. Nagromadziły się one w związku z kaloryczną dietą (zima to czas kiedy tyjemy), ubogą w witaminy (brak warzyw i owoców). Takie oczyszczenie możemy przeprowadzić w domu. Jest na to kilka sposobów:

Zobacz też

Leczenie przeziębienia

Przeziębienie to niegroźne dla zdrowia i życia człowieka zakażenie wirusowe. W rzeczywistości jest to infekcja górnych dróg oddechowych, a w szczególności błon śluzowych nosa i gardła. Zapadają na nie wszyscy ludzie, bez względu na wiek i płeć, a odpowiedzialne są za nie przede wszystkim rinowirusy i koronawirusy.

Waporyzacja maksimum korzyści „w chmurze”

Osoby, które wcześniej nie miały styczności z waporyzacją, przeważnie podchodzą do niej z pewną rezerwą. Najczęściej zastanawiają się tym,...

Bluza adidas Originals – modny, praktyczny i wygodny strój

Bawełniana bluza to doskonały wynalazek, jeżeli chodzi o garderobę. Doceniają ją zarówno Panie, jak i Panowie – szczególnie w...

Może Cię zainteresuje: