Tak więc – tym, co zawsze znajdziemy w bigosie, jest kiszona kapusta, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, śliwki, cebula i przyprawy. Całe danie powinno długo się dusić, aby uzyskać niepowtarzalny i wyjątkowy smak; najlepiej przez kilka dni. Ciekawym i bardzo trafnym dodatkiem jest również czerwone wino. Bigos docelowo powinien uzyskać ciemnobrązowy kolor i mieć stosunkowo gęstą konsystencję. W smaku powinien być słodkawo-kwaśny, pikantny i pachnieć wędzonką.

Do przygotowania tradycyjnego bigosu mojej babci, który od zawsze jest w rodzinie i smakuje lepiej od jakikolwiek innego bigos, który jadłam w życiu, będą potrzebne:

1 półkilogramowy woreczek kiszonej kapusty
1/2 kilograma mięsa z łopatki
olej
mała puszka przecieru pomidorowego
niewielki kawałek boczku
30 dag kiełbasy toruńskiej
1 duża cebula
2 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
2 ząbki czosnku
szczypta soli
odrobina słodkiej papryki

Kapustę należy odsączyć z wody, pokroić i ugotować, co powinno zająć maksymalnie godzinę. Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy mięso na olej i podsmażamy. Dodajemy do niego 1 puszkę przecieru pomidorowego, cały czas mieszając, około 1-2 minut. Następnie podlewamy całość szklanką wody i dolewamy ją tak długo, aż mięso będzie miękkie.

Na patelni należy podsmażyć trochę pokrojonego w kostkę boczku. Kiełbasę podsmażamy na patelni, dodając do niej 1 dużą, drobno posiekaną cebulkę. Wszystko należy wsypać do mięsa z przecierem pomidorowym. Połowę ugotowanej kapusty odciskamy i dodajemy stopniowo do bigosu, sprawdzając przez cały czas, czy bigos nie jest zbyt kwaśny. Do całości należy dodać 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, starty na drobnych oczkach na tarce czosnek i przyprawić solą do smaku.

Znacie inny przepis na bigos? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – przepis
Następny artykułBułeczki maślane – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here