Aby upiec takie drożdżowe bułeczki będą potrzebne:

4 dag drożdży
1/2 kilograma mąki
1/8 litra mleka
łyżka cukru
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
mak lub sezam do posypania

Najpierw należy przystąpić do zrobienia rozczynu z drożdży – w tym celu rozpuszczamy je w lekko podgrzanym mleku, dodajemy odrobinę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 15 minut. W tym czasie należy przygotować ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej roztopione, przestudzone masło, jajka, szczyptę soli i cukier. Wlewamy do tego gotowy rozczyn, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 40 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy przełożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość jednego palca i z tak przygotowanej masy wycinać niewielkie krążki, o średnicy około 3 cm. Każdy z wyciętych krążków smarujemy roztopionym masłem, pozostałą część wylewamy na blachę, układamy na niej bułeczki i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu pieczemy je w temperaturze około 180 stopni tak długo, aż osiągną złoto-brązowy kolor.

Z tak samo przygotowane ciasta drożdżowego można upiec maślane bułeczki nadziewane świeżymi owocami lub konfiturami.

Znacie inny przepis na bułeczki maślane? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBigos – przepis
Następny artykułKlopsy z mięsa mielonego – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here