Pierwszy z nich to tradycyjny i bardzo prosty sposób na klopsy z mięsa mielonego z ryżem lub ziemniakami w sosie. Do ich wykonania będą potrzebne:
50 dag mięsa mielonego
jajko
mała cebulka
trochę namoczonej bułki
łyżka mąki
łyżka tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Cebulkę należy drobno posiekać, dodać do mięsa, wbić jajko, wrzucić trochę namoczonej i odsączonej z nadmiaru wody bułki, doprawić solą i pieprzem, a całość dokładnie wymieszać. Mocząc ręce w wodzie, odrywamy kawałeczki mięsnej masy i wyrabiamy z nich w dłoniach niewielkie kuleczki, w zależności od tego, jakiej wielkości klopsiki chcemy (najlepsze są wielkości małej mandarynki). Następnie należy obtoczyć je w mące i wrzucić do gotującej się wody, lekko osolonej z dodatkiem łyżeczki oleju. Gotujemy tak długo, aż wypłyną na wierzch, wtedy odczekujemy 2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Tak przygotowane klopsiki gotowe są do jedzenia od razu. Najlepiej smakują z ryżem lub ziemniakami i dowolnym sosem: śmietankowym, chrzanowym, czosnkowym lub koperkowym.
Drugi przepis na klopsiki jest nieco bardziej złożony, co wcale nie oznacza, że trudny. Są to klopsiki w warzywach. Do ich wykonania będą potrzebne:
50 dag mięsa mielonego
jajko
mała cebulka
trochę namoczonej bułki
łyżka mąki
łyżka tłuszczu
sól
pieprz do smaku
Natomiast do zrobienia sosu będą potrzebne:
2 marchewki
¼ selera
kawałek kalarepki
papryka
25 dag pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
słodka paprykę do smaku
Wszystkie warzywa, poza pomidorami, trzeba obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w talarki. Wkładamy wszystko do rondla na wcześniej rozgrzany tłuszcz, wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez około pół godziny.
Mięso mielone przygotowujemy dokładnie tak samo jak w przepisie powyżej. Ugotowane klopsiki należy przełożyć do rondla z warzywami, dodać podduszone i przetarte pomidory lub koncentrat i dusić jeszcze przez około 10 minut, aby mięso przeszło aromatem warzyw. Najlepiej smakuje podawane w niezbyt dużych miseczkach z ryżem lub ziemniakami.
Znacie inny przepis na klopsy? Podzielcie się nim w komentarzu.