Kopytka z ziemniaków należą chyba do najprostszych i wyjątkowo tanich potraw, które możemy przyrządzić z ziemniaków. Do ich wykonania będą potrzebne:
1 kg ziemniaków
250 gram półtłustego białego sera
1 jajko
2 szklanki mąki
sól do smaku
bułka tarta
roztopione masło
W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki, najlepiej w mundurkach, ostudzić, obrać, dodać biały ser i dokładnie rozgnieść. Do dalszej pracy potrzebna będzie wysypana mąką stolnica, na której układamy zmieszane z serem ziemniaki, robimy w nich wgłębienie i wbijamy do niego jajko, wsypujemy przesiane 2/3 podanej w przepisie mąki, sól i zagniatamy ciasto do momentu, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą. Resztę mąki dodajemy stopniowo, do chwili uzyskania dającej się pokroić nożem masy.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy wąskie wałeczki i kroimy je nożem. Tak zrobione kopytka wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i pozostawiamy w niej na około 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Kopytka należy zjadać od razu po przygotowaniu, polane roztopionym masłem z dodatkiem podsmażonej na patelni bułki tartej.
Doskonale sprawdza się również podanie kopytek z sosem grzybowym. Do jego przygotowania będą potrzebne:
2 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebulka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
odrobina śmietany do sosów
Grzyby dokładnie oczyszczamy, a następnie wkładamy do niewielkiego naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody, po czym odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie należy je wyjąć, osuszyć z nadmiaru wody, najlepiej papierowym ręcznikiem, a wodę, w której się moczyły, odstawić, gdyż będzie później potrzebna.
Grzyby kroimy na średniej wielkości kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 15 minut, pod sam koniec dodając niezbyt drobno posiekaną cebulkę i smażymy tak długo, aż się zeszkli. Pod sam koniec grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy całość do średniego rondelka, wlewamy wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy przez chwilę, by grzyby zmiękły, a część sosu odparowała. Pod koniec, kiedy już zdejmiemy sos z ognia, można dodać do niego posiekaną natkę pietruszki i odrobinę mąki ziemniaczanej, jeżeli jest zbyt rzadki. W ten sposób przygotowanym sosem polewamy kopytka.
Znacie inny przepis na kopytka? Podzielcie się nim w komentarzu.