Wykonanie lasagne z mięsem mielonym warto podzielić na kilka etapów i według nich przygotować listę potrzebnych składników. Pierwszy z nich to sos beszamelowy, do wykonania którego będą potrzebne:

2 łyżki mąki
2 łyżki masła
½ litra zimnego mleka
sól
pieprz
przyprawa wielowarzywna
gałka muszkatołowa
łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta cukru
1 żółtko

Do wykonania mięsnego farszu będą potrzebne:

olej
2 nieduże cebulki
5 ząbków czosnku
40 dag pieczarek
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
sól
pieprz
chili
słodka papryka
ewentualnie tabasco
mała puszka koncentratu pomidorowego
puszka obranych pomidorów

Dodatkowo będą potrzebne:

30 dag żółtego (ostrego w smaku) sera
paczka makaronu lasagne (najlepiej takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować)
masło

Lasagne zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego. W niedużym rondelku należy rozpuścić 2 łyżki masła, dodać do niego 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką i jednolitą konsystencję. Następnie należy zdjąć garnek z ognia, dolać mleko, cały czas mieszając, przyprawić do smaku, a na sam koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Całość ponownie zagotować ciągle mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy 1 żółtko, dokładnie mieszając.

Robiąc mięsny farsz, należy najpierw podsmażyć na patelni drobno posiekaną cebulkę i starty na tarce czosnek, dodać do tego pokrojone na niezbyt małe kawałki pieczarki i dusić całość, aż grzyby puszczą wodę. Wtedy dorzucamy na patelnię mielone mięso, wcześniej lekko rozdrobnione. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, chili i słodką papryką. Kiedy mięso lekko się już podsmaży, należy dodać do niego koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 15 minut.

Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać lasagne, należy wysmarować wcześniej masłem i układać w nim na przemian warstwę sosu beszamelowego, makaron, mięso, odrobinę startego żółtego sera i znowu sos beszamelowy, makaron, mięso i żółty ser – tak długo, aż wyczerpią się wszystkie składniki. Na samą górę wylewamy nieco grubszą warstwę sosu, posypujemy żółtym serem i zapiekamy wszystko w 180 stopniach, przez około 45 minut, przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Chwilę przed wyjęciem z piekarnika zdejmujemy przykrycie, aby ser i sos lekko się przypiekły.

lazania z mięsem mielonymFot. Agata Piecuch

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKopytka z ziemniaków – przepis
Następny artykułLeczo – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here