Wykonanie lasagne z mięsem mielonym warto podzielić na kilka etapów i według nich przygotować listę potrzebnych składników. Pierwszy z nich to sos beszamelowy, do wykonania którego będą potrzebne:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
½ litra zimnego mleka
sól
pieprz
przyprawa wielowarzywna
gałka muszkatołowa
łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta cukru
1 żółtko
Do wykonania mięsnego farszu będą potrzebne:
olej
2 nieduże cebulki
5 ząbków czosnku
40 dag pieczarek
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
sól
pieprz
chili
słodka papryka
ewentualnie tabasco
mała puszka koncentratu pomidorowego
puszka obranych pomidorów
Dodatkowo będą potrzebne:
paczka makaronu lasagne (najlepiej takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować)
masło
Lasagne zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego. W niedużym rondelku należy rozpuścić 2 łyżki masła, dodać do niego 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką i jednolitą konsystencję. Następnie należy zdjąć garnek z ognia, dolać mleko, cały czas mieszając, przyprawić do smaku, a na sam koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Całość ponownie zagotować ciągle mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy 1 żółtko, dokładnie mieszając.
Robiąc mięsny farsz, należy najpierw podsmażyć na patelni drobno posiekaną cebulkę i starty na tarce czosnek, dodać do tego pokrojone na niezbyt małe kawałki pieczarki i dusić całość, aż grzyby puszczą wodę. Wtedy dorzucamy na patelnię mielone mięso, wcześniej lekko rozdrobnione. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, chili i słodką papryką. Kiedy mięso lekko się już podsmaży, należy dodać do niego koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać lasagne, należy wysmarować wcześniej masłem i układać w nim na przemian warstwę sosu beszamelowego, makaron, mięso, odrobinę startego żółtego sera i znowu sos beszamelowy, makaron, mięso i żółty ser – tak długo, aż wyczerpią się wszystkie składniki. Na samą górę wylewamy nieco grubszą warstwę sosu, posypujemy żółtym serem i zapiekamy wszystko w 180 stopniach, przez około 45 minut, przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Chwilę przed wyjęciem z piekarnika zdejmujemy przykrycie, aby ser i sos lekko się przypiekły.
Fot. Agata Piecuch