Do przygotowania tradycyjnego węgierskiego leczo będą potrzebne:
25 dag boczku
30 dag kiełbasy
kilka łyżek oleju
2 duże cebule
6 dużych, jędrnych pomidorów
1 kilogram papryki w różnych kolorach (zielonej, czerwonej, żółtej i białej)
1 duża cukinia
2 marchewki
30 dag pieczarek
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, zioła
Cebulkę obieramy i kroimy w talarki, boczek kroimy w nieduże słupki, a kiełbasę w półksiężyce. Pieczarki należy dokładnie oczyścić, umyć i – podobnie jak marchewkę – pokroić w niezbyt grube plasterki. Pomidory należy wcześniej zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a po wyjęciu z wody obrać ze skórki.
Paprykę należy rozkroić, usunąć ze środka gniazdo nasienne i dokładnie wypłukać. Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i – tak samo jak paprykę – kroimy w niezbyt cienkie paseczki. Do głębokiego, ale szerokiego garnka wlewamy trochę oleju i kiedy się nagrzeje, wrzucamy do niego boczek. Chwilę smażymy, cały czas mieszając, aby się nie spalił i dodajemy do niego cebulkę; smażymy do momentu, aż się zeszkli, a następnie dorzucamy kiełbasę. Całość dusimy podlewając odrobiną wodą, a następnie dodajemy krojone pieczarki i znowu smażymy tak długo, aż odparują soki, które wypuszczą grzyby.
Do całości należy dodać pomidory, paprykę, cukinię, czosnek i dolewać szklankę wody. Wszystko należy dusić przez około 40-50 minut. Pod sam koniec gotowania do mięsa i warzyw dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i posypujemy ulubionymi ziołami. W tym przypadku najlepiej pasują bazylia lub oregano.
Tak przygotowane leczo podajemy z pieczywem, ryżem lub z grubym makaronem.
Znacie inny przepis na leczo? Podzielcie się nim w komentarzu.