Do zrobienia domowych gofrów
3/4 szklanki mleka,
4 łyżki masła,
1 szkl. mąki (typ 550 – mąka luksusowa),
łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli,
2/3 łyżeczki drożdży,
jajko,
kilka kropel aromatu waniliowego.
Najpierw musimy rozpuścić masło, uważajmy jednak, żeby nie było mocno rozgrzane. W maśle rozpuszczamy drożdże. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a kiedy dokładnie się połączą dodajemy do nich mleko, najlepiej letnie – nie prosto z lodówki. Mieszamy z mlekiem, potem dodajemy jajko i kilka kropelek aromatu, dodajemy ostatnie składniki – czyli masło z drożdżami.
Ciasto na gofry musi wyrosnąć. Najlepiej odstawić je do lodówki. Przykryte ściereczką powinno postać tam nawet dobę, a najmniej 12 godzin. Z podanej ilości składników powinno wyjść mniej więcej 6 gofrów średniej wielkości.
Potem wystarczy wlewać, porcje takiej wielkości, jak na naleśniki, do gofrownicy i piec około 7 minut. Gofry możemy podać z owocami, z bitą śmietaną, z dżemem, z owocami w galaretce… Ucieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którzy często zapomnieli, jak smakują gofry.
Znacie inny przepis na ciasto gofrowe? Podzielcie się nim w komentarzu.