Stąd też tak dużo smacznych i bardzo urozmaiconych przepisów na tego rodzaju potrawy. Poniżej przedstawiam dwa z nich, jeden klasyczny i bardzo popularny, drugi zaś nieco bardziej urozmaicony, może mniej znany, ale równie smaczny.

Do zrobienia karczku pieczonego przygotuj:

Składniki na 6 porcji
1 kilogram surowego wieprzowego karczku
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
sól
pieprz
majeranek
kminek
oleju do smażenia

Najpierw należy obrać i drobniutko posiekać czosnek. Można go również zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć prze praskę. Następnie należy umyć i osuszyć z nadmiaru wody mięso, które później nacieramy pieprzem, czosnkiem, musztardą z dodatkiem majeranku i kminku i wstawiamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, aby przesiąkło aromatem przypraw. Po wyjęciu z lodówki oprószamy je solą, mąką i obsmażamy w kawałku na niewielkiej ilości tłuszczu, cały czas obracając i przesuwając, aby ładnie się zarumieniło, ale nie spaliło.

Następnie mięso należy przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy, formy lub żaroodpornego naczynia, na dno którego wlewamy troszkę lekko osolonej wody. Tak przygotowane mięso zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę, w temperaturze 140 stopni, aby stopniowo dochodziło w środku, nie spalając się z zewnątrz; zapobiegnie temu polewanie go co jakiś czas, w trakcie smażenia, sosem, który zdarzył się wytworzył. Tak upieczony karczek smakuje doskonale jako mięso obiadowe, ale również jako dodatek do chleba, na zimno.

Do przygotowania karczku zapiekanego w soli będą potrzebne:

2 kg karkówki
2 kg soli
główka czosnku
przyprawa o nazwie: staropolska marynata do mięs

W pierwszej kolejności należy ostrym nożem nakłuwać mięso i powpychać do jego środka kawałki obranego czosnku. Następnie przekłada się je do szklanego naczynia, posypuje marynatą do mięs i pozostawia w chłodnym miejscu na kilka godzin. Później na dno naczynia wsypujemy około 1,5 cm soli, układamy na tym mięso, a następnie, co może wielu zdziwić, dokładnie przysypujemy solą całe mięso, tak, aby przykrywała je szczelnie. Tak przygotowaną porcję mięsa należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około pół godziny. Po tym czasie należy temperaturę zmniejszyć do około 160 stopni i piec mięso jeszcze nawet do 2 godzin.

Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie należy zdjąć – a w razie potrzeby zeskrobać z mięsa – solną skorupę i tak przygotowane, można jeść je na zimno i na ciepło, podobnie jak w poprzednim przepisie.

Znacie inny przepis na karczek pieczony? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto na gofry – przepis
Następny artykułKarp wigilijny – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here