Stąd też tak dużo smacznych i bardzo urozmaiconych przepisów na tego rodzaju potrawy. Poniżej przedstawiam dwa z nich, jeden klasyczny i bardzo popularny, drugi zaś nieco bardziej urozmaicony, może mniej znany, ale równie smaczny.
Do zrobienia karczku pieczonego przygotuj:
Składniki na 6 porcji
1 kilogram surowego wieprzowego karczku
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
sól
pieprz
majeranek
kminek
oleju do smażenia
Najpierw należy obrać i drobniutko posiekać czosnek. Można go również zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć prze praskę. Następnie należy umyć i osuszyć z nadmiaru wody mięso, które później nacieramy pieprzem, czosnkiem, musztardą z dodatkiem majeranku i kminku i wstawiamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, aby przesiąkło aromatem przypraw. Po wyjęciu z lodówki oprószamy je solą, mąką i obsmażamy w kawałku na niewielkiej ilości tłuszczu, cały czas obracając i przesuwając, aby ładnie się zarumieniło, ale nie spaliło.
Następnie mięso należy przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy, formy lub żaroodpornego naczynia, na dno którego wlewamy troszkę lekko osolonej wody. Tak przygotowane mięso zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę, w temperaturze 140 stopni, aby stopniowo dochodziło w środku, nie spalając się z zewnątrz; zapobiegnie temu polewanie go co jakiś czas, w trakcie smażenia, sosem, który zdarzył się wytworzył. Tak upieczony karczek smakuje doskonale jako mięso obiadowe, ale również jako dodatek do chleba, na zimno.
Do przygotowania karczku zapiekanego w soli będą potrzebne:
2 kg soli
główka czosnku
przyprawa o nazwie: staropolska marynata do mięs
W pierwszej kolejności należy ostrym nożem nakłuwać mięso i powpychać do jego środka kawałki obranego czosnku. Następnie przekłada się je do szklanego naczynia, posypuje marynatą do mięs i pozostawia w chłodnym miejscu na kilka godzin. Później na dno naczynia wsypujemy około 1,5 cm soli, układamy na tym mięso, a następnie, co może wielu zdziwić, dokładnie przysypujemy solą całe mięso, tak, aby przykrywała je szczelnie. Tak przygotowaną porcję mięsa należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około pół godziny. Po tym czasie należy temperaturę zmniejszyć do około 160 stopni i piec mięso jeszcze nawet do 2 godzin.
Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie należy zdjąć – a w razie potrzeby zeskrobać z mięsa – solną skorupę i tak przygotowane, można jeść je na zimno i na ciepło, podobnie jak w poprzednim przepisie.
Znacie inny przepis na karczek pieczony? Podzielcie się nim w komentarzu.