Przepisów jest tyle, ile polskich rodzin z zachowanymi, starymi już, tradycjami wigilijnymi. Poniżej przedstawiam kilka najciekawszych przepisów na wigilijnego karpia.
Pierwszy z nich to karp w boczniakach. Do jego wykonania będą potrzebne:
kilogram karpia
2 pory
30 dag boczniaków
2 dag mąki
4 dag masła
pół cytryny
200 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
2 goździki
sól, pieprz, cukier do smaku
Rybę należy najpierw oprawić i dokładnie oczyścić, opłukać i podzielić na porcje. Następnie udusić ją na maśle dodając por posiekany w krążki, wraz z przyprawami. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w paski i udusić na tłuszczu. Tak przygotowane boczniaki dodać do duszącego się na maśle karpia. Sos doprawiamy mąką zmieszaną z niewielką ilością wody, wyciskamy do niego sok z cytryny, wlewamy wino i posypujemy siekaną natką pietruszki. Całość należy doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić jeszcze przez około 5 minut. Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z ryżem i kolorową francuską surówką.
Do kolejnego przepisu, tym razem na karpia smażonego w maśle, będą potrzebne:
cytryna
sól
pieprz do smaku
masło
bułka tarta
2 jajka
trochę mleka (w zależności od tego ile będzie karpia)
W mleku moczymy karpia przez około 2 godziny, aby stracił nieprzyjemne i intensywnie rybny zapach i smak. Następnie, po wyjęciu go z mleka, należy go dokładnie umyć, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie panierujemy rybę jak kotleta, maczając najpierw w rozmieszanym jajku, a następnie obtaczając ją w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Następnie wkładamy rybę do żaroodpornego naczynia i w temperaturze 180 stopni zapiekamy ją przez około pół godziny.
Kolejny przepis to karp z pieczarkami. Będą do niego potrzebne:
1 kilogram pieczarek
3 cytryny
4 małe cebulki
masło do smażenia
sól
pieprz
kolendra do smaku
Karpia najpierw należy oprawić, oczyścić, wypłukać i pokroić w dzwonki. Następnie – osuszyć, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypujemy go również kolendrą. Tak przygotowaną rybę należy odstawić na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie dokładnie oczyszczamy i opłukujemy pieczarki, osuszamy je i kroimy w plasterki. Cebulę należy obrać, pokroić w talarki i podsmażyć razem z grzybami na maśle, do momentu, aż odparuje z nich woda. Przygotowane żaroodporne naczynie należy wysmarować masłem, ułożyć w nim rybę, przykryć warstwą pieczarek i zapiekać około godziny w 160 stopniach.
Potrawa ze zdjęcia przygotowana przez blog Ireny i Andrzeja:
Karp pieczony z cebulą
SKŁADNIKI: 1/2 kg karpia, 1 szklanka cebuli (posiekanej), 1/4 szklanki pietruszki (posiekanej), olej, sok z cytryny, kminek
WYKONANIE: Rybę umyć, podzielić na porcje. Aby się nie „zbiegła”, ponacinać skórę. Następnie posypać solą. Cebulę pomieszać z pietruszką i tą mieszaniną obłożyć karpia. Rybę posypać kminkiem i skropić cytryną. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Znacie inny przepis na karpia? Podzielcie się nim w komentarzu.