Jest to potrawa równie znana, lubiana i tradycyjna, co makowiec czy kutia. I choć nie jest podawana w każdym domu, niemal wszyscy o niej słyszeli, a na pewno byli ciekawi, jak się ją robi, z jakich składników oraz, co najważniejsze, jak smakuje. Dlatego nie pozostawiając dłużej nikogo w niepewności, podaję przepis na wigilijne kluski z makiem.
30 dag maku (najlepiej gotowego do wypieków, prosto z puszki, z dodatkiem rodzynek)
30 dag makaronu krajanki lub łazanek
pół szklanki miodu
2 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, figi, orzechy i daktyle)
2 łyżki masła
półtora litra mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
Na samym początku należy przygotować mak, szczególnie jeżeli kupujemy surowy i konieczne jest jego ugotowanie. Należy więc zalać go wrzącą wodą i gotować pod przykryciem do uzyskania miękkości. Następnie należy go odcedzić, a kiedy lekko przestygnie – zmielić przynajmniej dwa razy. Kupując mak w puszcze, omijamy wszystkie te czynności, co znacznie skraca czas przygotowania potrawy.
Bakalie trzeba dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie wymieszać je z makiem, miodem i cukrem waniliowym. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i – pod koniec – wymieszać z masłem i makiem. Tak przygotowany makaron z makiem, czyli tradycyjne kluski z makiem, stanowi prawdziwie zimowy deser.
Znacie inny przepis na kluski z makiem? Podzielcie się nim w komentarzu.