Wykonanie ciasta francuskiego może bowiem wynosić nawet 12 godzin, dlatego tak wiele osób rezygnuje z samodzielnego pieczenia i decyduje się kupić gotowe ciasto. Jednak niesłusznie. Poniższy przepis pokazuje, że ciasto to – wbrew pozorom – nie jest aż tak skomplikowane. Niestety, nic nie jest w stanie zmienić tego, jak długo się je wykonuje.
Do wykonania około 1 kilograma ciasta:
niepełna szklanka zimnej wody,
1 mała łyżeczka soli
500 gram prawdziwego miękkiego masła
150 gram mąki krupczatki
250 gram zwykłej mąki
Uwaga!
Jeżeli akurat nie mamy w domu mąki krupczatki, bez problemu można dodać pozostałe 150 gram zwykłej mąki i ciasto nadal będzie udane.
Przystępując do wykonania ciasta francuskiego, należy zimną wodę wlać do szklanki, dodać do niej sól i mieszać tak długo, aż się rozpuści. W małym rondelku należy rozpuścić 75 gram masła. W osobnej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, dodajemy do niej posoloną zimną wodę i roztopione, lekko przestudzone masło. Wszystkie te składniki należy wyrabiać, na koniec utworzyć z nich kulę, spłaszczyć ją nieco dłonią, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na około 2 godziny do lodówki.
Masło, które pozostało, należy pokroić na niewielkie kawałki i w osobnej misce utrzeć na gładką masę. Następnie na stole rozkładamy folię spożywczą lub papier do pieczenia ciast, układamy na nim masło, lekko rozcierając, przykrywamy drugą warstwą folii lub papieru, lekko rozwałkowujemy – do uzyskania 2 cm grubości – i wstawiamy całość do lodówki, na płasko. Następnie należy wyjąć z lodówki ciasto i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto należy rozwałkować na kwadratowy placek grubości 2 cm, wałkując tylko w jednym kierunku. Następnie na jego samym środku rozkładamy wyjęty z lodówki kwadratowy płat masła – tak, aby jego rogi znajdowały się w połowie każdego boku prostokątnego ciasta.
Następnie należy złączyć rogi ciasta nad ułożonym na nim masłem, formując w ten sposób kopertę, i zlepić je na złączeniach, aby nie wychodziło na zewnątrz podczas wałkowania. Tak przygotowane ciasto z masłem należy rozwałkować na prostokąt, 3 razy dłuższy niż szeroki. Rozwałkowane ciasto należy złożyć na 3 części, aby powstał prostokąt, i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto należy obrócić o 90° i rozwałkować na prostokąt, ponownie 3 razy dłuższy niż szeroki. Ponownie składamy rozwałkowane ciasto na 3 części i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. W ten sposób, zawsze wałkując ciasto tylko w jedną stronę, należy wałkować je i składać około 6 razy i za każdym razem wkładać je do lodówki na około 1,5-2 godziny. Po zakończeniu, a przed samym pieczeniem, ciasto należy rozwałkować cieniutko, na grubość około 3-5 milimetrów i piec w temperaturze 200°C przez około 13-15 minut.
Znacie inny przepis na ciasto francuskie? Podzielcie się nim w komentarzu.