Do przygotowania sernika
0,5 kg sera (najlepiej specjalnego sera do sernika)lub opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
3 galaretki (truskawkowe lub cytrynowe, najlepiej mieszane 2 + 1 w dowolnej konfiguracji),
3/4 szkl. cukru,
herbatniki,
truskawki,
małe opakowanie śmietanki 30%.
Ubijamy na sztywno śmietanę. Do niej dodajemy ser z cukrem i serek waniliowy. Rozpuszczamy galaretki. Warto galaretki zrobić około 1,5 godziny wcześniej, bo nie trzeba będzie czekać aż się zetną i wystygną, oraz dać mniej wody niż w przepisach na opakowaniach galaretek, bo wtedy będą bardziej gęste. Nie mogą jednak wystygnąć nam całkowicie, bo wtedy nie będzie można przelać ich na ciasto.
Na spód blachy wykładamy herbatniki, starajmy się zrobić to ściśle. Wylewamy na nie masę serową, potem chłodną, półpłynną galaretkę – najpierw jedną. Wstawiamy sernik na pół godziny do lodówki, aby się lekko ściął, wyciągamy, układamy na nim truskawki i zalewamy dwiema galaretkami, które nam zostały.
Sernik musi spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, aby dobrze się schłodził.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Sernik truskawkowy na zimno
1/2 kg truskawek
200 g herbtników (to około 2 małe opakowania)
300 g serka homogenizowanego
2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 torebka migdałów
2 małe pojemiczki śmietanki do kawy (kremówki)
1 cukier waniliowy
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1/2 torebki galaretki o smaku truskawkowym
1/2 szklanki soku jabłkowego
Na patelni topimy masło, nastepnie je studzimy. Kruszymy herbatniki, mieszamy je z płynnym masłem. Masę wlewamy do tortownicy.
Teraz miksujemy serek na gładką masę, dodając do niej mleko i cukier puder. Smarujemy ją na pokruszonych herbatnikach.
Mielimy migdały. Posypujemy nimi bazę naszego tortu. Całość wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.
Teraz możemy zająć sie truskawkami. Myjemy je. Część odkładamy do dekoracji tortu. Pozostałe kroimy na połówki albo ćwiartki.
Ubijamy śmietanę dodając do niej cukier waniliowy i zagęstnik. Następnie ukąłdamy truskawki na przygotowanym spodzie i smarujemy grubą warstwą bitej śmietany.
Następnie przygotowujemy galaretkę zastępując wodę sokiem jabłkowym.
Kiedy galaretka przestygnie, cienką strugą polewamy nią tort. Chodzi oto, aby powstał na nim cidekawy wzór.
Następnie wkładamy tort na około 8 godzin do lodówki, aby ciasto się związało.
Ciasto dekorujemy melisą i truskawkami.
Znacie inny przepis na sernik na zimno? Podzielcie się nim w komentarzu.