Jednak najczęściej podaje się jajka na miękko, jajka sadzone, jajka na twardo, przyrządza się z nich jajecznicę, podaje w koszulce, robi się pastę jajeczną, kogel-mogel lub, nieco bardziej wykwintne, jajka faszerowane. Ponadto wykorzystuje się je do różnego rodzaju ciast, wypieków oraz jako bazę do panierki.
Nie ma nic dziwnego w tym, że jajka stały się tak popularnym, spożywanym niemal codziennie produktem. Pomimo sporych wątpliwości i obaw związanych z ich dużą zawartością cholesterolu, schodzą one na nieco dalszy plan, gdy mowa o dobroczynnym wpływie jaj na nasz organizm. Jajka zawierają bowiem wartościowe białko, witaminy A, D, E, witaminy z grupy B oraz ważne dla prawidłowego funkcjonowania składniki: potas, siarkę, fosfor, żelazo i cynk. Nie należy jednak przy tym wszystkim zapominać, że osoby zmuszone do kontrolowania poziomu cholesterolu w organizmie, powinny ograniczyć się jedynie do kilku jajek tygodniowo. Natomiast osoby zdrowe mogą swobodnie zjadać ich nawet kilka dziennie.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnie podawanych dotąd na śniadania jajek są jajka po wiedeńsku. Jednak w ich przygotowaniu warto zwrócić uwagę na źródło, z którego pochodzą, ponieważ zgodnie przepisem żółtko winno być półpłynne i niemal surowe, jedynie lekko podgrzane. Najlepiej więc, aby jajka pochodziły z pewnego i bezpiecznego źródła. Zdecydowanie powinny być świeże.
Do przygotowania jajek po wiedeńsku będą potrzebne:
2 jajka
trochę masła
sól,
niewielki rondelek
szklanka (najlepiej wykonana z grubego lub żaroodpornego szkła)
Uwaga!
Ponieważ jest to potrawa, którą wykonuje się szybko i od tego zależy, czy będzie udana, wszystkie potrzebne do jej wykonania składniki należy przygotować już wcześniej.
W pierwszej kolejności w garnku należy zagotować wodę – w czasie, kiedy będzie dochodzić do wrzenia, do szklanki wbić umyte jajka, jednak nie należy ich mieszać. Kiedy woda zacznie już lekko wrzeć, szklankę z surowymi jajkami wstawiamy do wody, tak, aby jajka znalazły się poniżej poziomu wody, i zanurzamy je na około 3-4 minuty, uważnie obserwując zmieniającą się konsystencję jajka. Szklankę należy wyjąć z wody w momencie, kiedy białka lekko się zetną.
Jajka po wiedeńsku należy podawać z pieczywem, a na wierzchu ułożyć niezbyt gruby plasterek świeżego masła i lekko poprószyć solą.
Znacie inny przepis na jajka po wiedeńsku? Podzielcie się nim w komentarzu.