Aby podać szparagi z masłem musimy je najpierw dokładnie umyć. Jedynie białe trzeba obrać ze skórki – całą łodyżkę, bez główki. Odcinamy zdrewniałą końcówkę i gotujemy. To ważne, aby szparagi gotować w pozycji pionowej, tak by główki wystawały ponad wodę i gotowały się tylko na parze. W innym razie się rozgotują. W osolonej wodzie gotujemy je około 15 minut, do miękkości. Białe są twardsze, więc gotują się nieco dłużej – nawet 20 minut. W czasie kiedy szparagi się gotują, na patelni robimy zasmażkę z łyżki masła i łyżeczki bułki tartej. Gotowe szparagi polewamy zasmażką. Świetny i zdrowy dodatek w krótkim czasie.
Innym sposobem podania szparagów jest zapieczenie ich w piekarniku. Możemy podać je jako dodatek do mięs lub podjadać między posiłkami,. Umyte, przygotowane szparagi układamy równo na blaszce, solimy, pieprzymy, oblewamy oliwą i sokiem z cytryny, można również dodać parę kropelek białego octu winnego; wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, po wyjęciu ponownie polewamy oliwą i możemy podawać. Szparagi przygotowane w ten sposób są bardziej chrupiące, dobrze doprawione, mniej rozpływające się niż gotowane.
Na pewno warto sięgnąć po zielone szparagi, bo są pełne wartości odżywczych i mogą zadziwić smakiem jak żadne inne warzywo.
Znacie inne przepisy na zielone szparagi? Podzielcie się nimi.