Jak podają legendy, pomysłodawcą tego dania był Samuel Benedict, emerytowany broker z Wall Street, który któregoś dnia, budząc się z ogromnym kacem, właśnie w restauracji tego hotelu zamówił jajka w koszulce, podsmażony bekon i sos holenderski. Sprawujący wówczas rolę szefa kuchni stwierdził, że to połączenie składników i smaku jest doskonałe i rozsławił jajka po benedyktyńsku na całym świecie.

Choć jajka po benedyktyńsku mogą wydawać się bardzo wytworną formą podania jaj, wbrew pozorom stanowią doskonałą odmianę śniadania. Do ich przygotowania będą potrzebne:

3 nieduże pszenne bułeczki
kilka niezbyt dużych plastrów bekonu

Do przygotowania jajek w koszulkach, stanowiących podstawę tego dania, będą potrzebne:

6 niedużych jajek
litr wody
3 łyżki octu
pół łyżeczki soli

Natomiast, aby wykonać sos holenderski, będą potrzebne:

kostka masła o wadze 200 gram
5 żółtek z dużych jaj
4 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny
odrobina białego pieprzu
pół łyżeczki soli

Rozpoczynając przygotowanie jajek po benedyktyńsku, w pierwszej kolejności należy zrobić sos holenderski. W tym celu w rondelku ustawionym na niewielkim ogniu należy rozpuścić masło, uważając aby się nie spaliło. Następnie należy je przestudzić i ewentualnie zebrać powstałą na jego powierzchni piankę. Oddzielone wcześniej żółtka mieszamy w osobnej miseczce z dodatkiem soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu. W tym czasie w niedużym rondelku należy zagotować wodę. Miskę (najlepiej, aby była metalowa) ustawiamy w garnku z gotującą się wodą i dokładnie mieszać całość.

W międzyczasie na patelni należy podsmażyć na złoto plasterki bekonu. Bułeczki przekrajamy na pół i przypiekamy odrobinę na rumiano w tosterze lub piekarniku, uważając, aby się nie spiekły, a jedynie lekko zarumieniły. Kiedy bułeczki się pieką, należy przygotować jajka w koszulkach.

W tym celu w szerokim, ale niskim, naczyniu zagotowujemy wodę, dodajemy do niej ocet i sól, a następnie zmniejszamy ogień. Jajka, każde z osobna, należy rozbijać na chochli i delikatnie wkładać do gotującej się wody, uważając przy tym, aby nie uszkodzić żółtka. Tak włożone do wody jajka gotujemy przez około 3 minuty, pilnując, aby żółtko nie było za bardzo ścięte. Następnie należy wyjąć je z wody i odsączyć z jej nadmiaru.

Bułeczki należy włożyć do tostera lub piekarnika w ostatniej chwili, tak, aby były gotowe w momencie wyjmowania z wody jajek. Na każdej bułeczce układamy podsmażony plasterek bekonu, jedno jajko z dodatkiem porcji sosu holenderskiego i dekorujemy odrobiną szczypiorku lub pietruszki.

Znacie inny przepis na jajka po benedyktyńsku? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGruszki w winie – przepis
Następny artykułZielone szparagi – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here