Chociaż brzmi tajemniczo, granola to nic innego jak mieszanka płatków owsianych, bakalii i różnych innych dodatków, zwana również muesli.
4 szklanki płatków owsianych
1 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki żurawiny
Piekarnik rozgrzać do 160 – 170 stopni. W dużej misce wymieszać następujące suche składniki: płatki owsiane, orzechy, sól, cynamon i cukier. W małym garnku rozpuścić miód z olejem i waniliowym ekstraktem, po czym wlać do miski i dobrze wymieszać ze wszystkim za pomocą drewnianej łyżki. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, którą można wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut co 10 minut mieszając. Po wyjęciu, kiedy jest jeszcze ciepłe wymieszać z rodzynkami i żurawiną, po czym pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika, np. wysokiego słoika. Tak przygotowana granola nadaje się również do zamrożenia, pamiętać wtedy należy o tym, by przechowywać ją w zamrażarce nie dłużej niż 3 miesiące.
To tylko jedna z propozycji granoli, gdyż w jej skład mogą wchodzić: różne suszone owoce, dodawane pod koniec pieczenia lub po wyjęciu blachy z piekarnika, pokrojone migdały, orzechy laskowe, włoskie, pekan i inne, cynamon, imbir, kardamon, nasiona słonecznika, sezamu, dyni, wiórki kokosowe, siemię lniane, wiórki czekoladowe – dodawane również po wyjęciu granoli z piekarnika, czasem można dodać starte jabłko czy startą gruszkę itp. Pomysłów na skład granoli może być tyle, ile jej smakoszy.
Co można zrobić z granoli? Najprostszym sposobem jej użycia jest wymieszanie z jogurtem o naturalnym lub owocowym smaku i dodanie świeżych owoców, np. pokrojonego banana, truskawkę, łyżkę jagód, malin, czy nawet owocowego musu., dżemu bądź przecieru. Innym sposobem wykorzystania granoli są batoniki albo desery: do wysokiej szklanki wkłada się na przemian bitą śmietanę z pokruszoną granolą i owocami. Śmietanę można zastąpić lodami, kremem budyniowym, maślanym lub wykonanym na bazie twarożku czy serka mascarpone.
Znacie inne przepisy na granolę? Podzielcie się nimi!