Spód:
200 g herbatników
1,5 łyżki kakao
70 g miękkiego masła
Masa serowa:
1 kg gęstego serka śmietankowego do serników
150 g cukru
25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej
4 jajka
150 ml kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g ciemnej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastka rozkruszyć i wymieszać dobrze z masłem oraz kakao, powstaną w ten sposób mokre grudki. Wyłożyć nimi spód tortownicy (o średnicy 22-23 cm), przycisnąć i podpiec ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Piekarnik zmniejszyć do 75 stopni C. Wziąć trzy półlitrowe kubeczki i do każdego włożyć po jednej czekoladzie pokruszonej w kostki. Do czekolad wlać słodką śmietankę: po 1 łyżce do mlecznej i białej oraz 2 łyżki do gorzkiej. Kubeczki wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 5 minut, po czym wyjąć je i dokładnie rozpuścić czekolady w rozgrzanej śmietance.
Ser przełożyć do dużej miski, zmiksować z cukrem i skrobią kukurydzianą do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać pojedynczo jajka, za każdym razem dobrze miksując serową masę, na końcu wmieszać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy.
Do mniejszej miski przełożyć 1/3 serowej masy, dodać rozpuszczoną białą czekoladę i intensywnie mieszać trzepaczką aż do połączenia się składników i przelać na wystudzony spód z herbatników. Następnie do tej samej miski przełożyć 1/2 pozostałej masy i dokładnie wymieszać z mleczną czekoladą, po czym bardzo ostrożnie wyłożyć na białą warstwę. Do ostatniej części sera dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, bardzo dobrze wymieszać i ostrożnie rozłożyć ją na drugiej warstwie.
Piec przez 15 minut w 180 stopniach C, a następnie przez 1 godzinę i 15 minut w 160 stopniach C. Masa serowa powinna być sztywna wzdłuż brzegów i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawić sernik do wystygnięcia w minimalnie uchylonym piekarniku. Kiedy jest zimny, wstawić do lodówki na 16-24 godziny.
Znacie inne przepisy na sernik czekoladowy? Podzielcie się nimi!